четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  603 прочитания

  Биомаса от микроводорасли проучват учени от БАН

  Микроводораслите се прилагат както в хранителната и фармацевтичната промишленост, така и в медицината
  11 октомври 2021, 14:28 a+ a- a

  Нови подходи в получаването и изследването на биомаса от микроводорасли прилагат учените от лаборатория “Експериментална алгология“ към Института по физиология на растенията и генетика – БАН, който е сред водещите изследователски звена в България.

  Екипът от специалисти се занимава с изучаване на процеси от физиологията, биохимията и биотехнологиите с микроводорасли. Микроводораслите са едноклетъчни фотосинтезиращи организми с разнообразни форми и размери от 10 до 150 микрона. Те са началните производители на биомаса, която служи за храна на по-висшите организми.

  Микроводорасловата биомаса има висока биологична стойност. Наличието на над 100 различни вида каротеноиди, полиненаситени мастни киселини (омега-3, омега-6), белтъци, витамини и минерали, токоферол, коензим-Q, както и всички незаменими аминокиселини, я правят здравословна хранителна добавка.

  Предвид сравнително бързия им растеж и относително високо съдържание на ценни вещества, микроводораслите се прилагат както в хранителната и фармацевтичната промишленост, така и в медицината.

  Извършваните в лаборатория „Експериментална алгология“ фундаментални изследвания са основа за създаване и непрекъснато усъвършенстване на биотехнологични разработки, които след това се използват при проектирането и разработването на ферми за промишлено отглеждане на микроводорасли. Такъв тип съдействие често се търси от заинтересовани страни от бизнес сектора в България.

  Лабораторията разполага с колекция от работни щамове, която се обогатява непрекъснато чрез изолиране на нови микроводораслови видове от природата, както и в резултат от сътрудничеството си с други алгологически звена от Европа. Изследователите разполагат с апаратура за интензивно лабораторно отглеждане на микроводорасли, която осигурява точна информация за параметри като оптимални и летални температури, оптимални нива на светлинна интензивност и солева концентрация, скорост на растеж, среднодневен добив и натрупване на биомаса. Извършват се още микроскопски, биохимични и химични анализи на микроводорасловата биомаса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  4522 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 555 077
  преди 15 часа
  От утре всички ученици в София минават онлайн
  В дистанционна форма на обучение минават и във Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник
  преди 15 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 15 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 16 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 18 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза