четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2630 прочитания

    5 ключови фактора как антивирусните хапчета могат да обърнат хода на пандемията

    Lagevrio на Merck и Paxlovid на Pfizer имат различен подход към вируса, но дали наистина ще успеят да променят хода на пандемията?
    11 ноември 2021, 16:31 a+ a- a

    На 4 ноември Великобритания стана първата държава в света, която одобри за използване пртивовирусното хапче на Merck. Само ден по-късно Pfizer публикува резултати от късна фаза клинично изпитание на своето антивирусно хапче, според които то е с дори още по-висока ефективност. Ако резултатите от клиничните проучвания на компаниите се утвърдят в реалния свят, тези хапчета могат да се окажат повратната точка, която да промени хода на пандемията.

    Списание Nature разглежда 5 ключови фактора за антивирусните препарати, които могат да се приемат през устата:

    1. Колко са ефективни новите лекарства?
    Съдейки по съобщенията за пресата, и двете лекарства могат да намалят хоспитализациите, потенциално и смъртните случаи от Covid-19, ако се приложат скоро след като инфекцията се засили. Но докато не бъдат публикувани пълните доклади от клиничните изпитвания, някои важни подробности липсват.
    Изследователите ще разглеждат възрастта и етническата принадлежност на тези, които са били включени в опитите, както и всички други здравословни състояния, които са имали, казва Джон Мелърс, специалист по инфекциозни болести в Медицинския център на Университета в Питсбърг в Пенсилвания.
    Тъй като антивирусните лекарства често трябва да се дават рано в хода на инфекцията, за да работят ефективно, Мелърс също ще търси повече подробности за това кога лекарствата са били дадени по време на клиничните изпитвания и как тези моменти са свързани с ефикасността. Тази информация ще даде представа кога прозорецът на възможностите за лечение се затваря. Нито едно от проучванията не е имало достатъчно участници, за да се направят твърди заключения относно способността на лекарствата да предотвратят смъртни случаи, но не са настъпили смъртни случаи в техните лечебни части (бел.ред.: групата от участници, които са взимали реалното лекарство, а не плацебо).
    Изследователите също се интересуват от всяка следа, включително от по-нататъшни клинични изпитвания, за това дали лекарствата влияят на предаването на коронавирус и дали предотвратяват заболяване при хора, които са били изложени на него.
    Ако имат тази способност, комбинацията от ваксини и антивирусни лекарства може да се превърне в мощен инструмент за овладяване на огнища, казва Джером Ким, генерален директор на Международния институт за ваксини в Сеул. Например, ако в конкретен регион се появи тревожен вариант на коронавирус, на тези, които е най-вероятно да бъдат засегнати, може да се даде антивирусно лекарство за допълване на имунитета от ваксините. Това може да ограничи вируса и да предотврати разпространението му. „Това отваря някои нови възможности за начина, по който мислим за контрол“, казва Ким. „Това би имало наистина драматично въздействие.“

    2. Безопасни ли са?
    И Pfizer (Paxlovid), и Merck (Lagevrio) съобщават, че техните антивирусни лекарства са били добре понесени от участниците в проучването и че потенциалните странични ефекти са незначителни. Но и двете лекарства имат характеристики, които биха могли да ограничат кой би могъл да ги приема.
    Молнупиравир в Lagevrio действа чрез въвеждане на мутации във вирусния геном по време на вирусната репликация. Метаболит на лекарството се улавя от вирусен ензим, наречен РНК-зависима РНК полимераза, и се включва във вирусния геном, като в крайна сметка причинява толкова много грешки, че вирусът вече не може да оцелее. Човешките клетки имат ДНК, а не РНК, геном. Но някои лабораторни изследвания предполагат, че молнупиравир може да причини и мутации в човешката ДНК. Пълният курс на лечение с молнупиравир е само 5 дни. Но регулаторите може да са предпазливи, особено когато става въпрос за лечение на бременни, казва Ким. „Вероятно ще има предупреждения относно употребата на това антивирусно средство поради потенциалния риск“, казва той.
    Paxlovid действа чрез инхибиране (бел. ред.: потискане) на ензим, който е необходим за преработването на някои вирусни протеини в крайната им функционална форма. Но лекарството е комбинация от антивирусно и друго лекарство, наречено ритонавир, което помага да се предотврати разграждането на антивирусните ензими в черния дроб, преди да има шанс да деактивира коронавируса. Ритонавир, компонент на някои коктейли за лечение на ХИВ, може да повлияе на това как някои други лекарства се метаболизират от тялото. С него не трябва да се дават широк спектър от лекарства, включително някои, които обикновено се използват за лечение на сърдечни заболявания, потискане на имунната система и намаляване на болката. Това означава, че много хора може да не са в състояние да понасят комбинацията от Paxlovid и ритонавир. Но Мелърс отбелязва, че този режим на антивирусно лекарство също продължава само няколко дни и лекарите може да намерят начини да заобиколят някои взаимодействия между лекарствата. „Ще има крива на обучение кога може да се използва и кога не“, казва той.

    3. Ефективни ли ще са срещу вирусни варианти?
    На теория лекарствата трябва да са ефективни срещу известни варианти на коронавирус, включително силно заразния вариант Делта. Тези варианти се характеризират предимно с мутации във вирусния шипчест протеин и други региони, към които се насочват имунната система и ваксините.
    Целите на Lagevrio и Paxlovid са различни, но изследователите все пак ще трябва да покажат, че лекарствата работят срещу варианти, казва Мелърс. Merck направи лабораторни изследвания, показващи, че молнупиравир е ефективен срещу Делта и други варианти, включително Бета варианта, който за първи път е идентифициран в Южна Африка.
    Друго опасение е, че начинът, по който молнупиравир генерира мутации в генома на коронавируса, може да доведе до появата на нов вариант на безпокойство. Въпреки че теоретично това е възможно, Мелър смята, че е малко вероятно. Лабораторните изследвания показват, че молнупиравир генерира множество мутации във всеки вирусен геном и колкото повече мутации натрупа геномът, толкова по-голяма е вероятността една от тях да отслаби вируса. „Шансът множеството мутации да подобрят вируса е малък“, казва Мелорс.

    4. Може ли коронавирусът да стане резистентен към антивирусните лекарства?
    Резистентността към лекарства е познат проблем и е причината някои вирусни инфекции, като ХИВ и хепатит С, да се лекуват с помощта на комбинации от антивирусни средства. „Изводът е, че ще ни трябват комбинирани терапии“, казва Катрин Сели-Радтке, химик, която разработва антивирусни лекарства в Университета на Мериленд, окръг Балтимор.
    Досега Lagevrio и Paxlovid са тествани само като единични терапии. Анализ от 5 ноември, извършен от фирмата за научна информация и анализи Airfinity в Лондон, установява само 16 комбинирани изпитвания на Covid терапии, които имат за цел да включат повече от 100 участници. Нито едно не включва Lagevrio или Paxlovid. Повечето тестват комбинации с лекарството за малария хидроксихлорохин, което многократно се е проваляло при тестване като отделен агент в строги клинични проучвания срещу Covid-19.
    Ще бъде важно да се разгледат хората, които не реагират на Lagevrio или Paxlovid, за да се установи дали вирусната резистентност е фактор, казва Дъглас Ричман, специалист по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Диего. Изследователите също трябва внимателно да наблюдават хората, които приемат лекарствата и имат отслабена имунна система. Тъй като инфекциите могат да продължат по-дълго при тези хора, може да има повече възможности за поява на резистентност, казва Ричман.

    5. Кой ще има достъп до новите лекарства?
    Merck подписа споразумение с Medicines Patent Pool за предоставяне на лицензи за интелектуална собственост, необходими за производството на Lagevrio в страни с ниски и средни доходи. Няколко компании за генерични лекарства вече са започнали да го произвеждат.
    Чарлз Гор, изпълнителен директор на Medicines Patent Pool, казва, че патентният фонд е в дискусии с Pfizer. И двете компании са се ангажирали с диференцирано ценообразуване, за да позволят на страните с по-нисък и среден доход да плащат по-малко за лекарствата от по-богатите страни.
    Но интелектуалната собственост не е единствената бариера за достъп. Друга грижа е тестването: прилагането на антивирусни лекарства в началото на инфекцията означава, че страните ще се нуждаят от достатъчно количество тестове за Covid-19. „В някои страни има огромна празнина в тестването“, казва Ким. „Не искаме някой да предписва това, ако някой има симптоми, подобни на Covid, но се оказва, че е грип“.
    Междувременно богатите страни вече правят големи поръчки за лекарствата, което поражда опасения, че техните запаси ще погълнат доставките и ще ограничат достъпа в други части на света. Ситуацията е твърде позната, казва Джон Амуаси, ръководител на Глобалната изследователска група по здравеопазване и инфекциозни болести в Центъра за съвместни изследвания в тропическата медицина в Кумаси, Гана. „Вижте какво се случи с ваксините.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 52 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС