петък, 27 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2142 прочитания

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?

  За професията и възможностите в HR сферата разказва Велислава Задурян, която има над 10 години опит в банката
  23 ноември 2021, 09:40 a+ a- a

  Велислава Задурян - старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк

  Велислава Задурян е старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк. Завършила е бакалавърска степен по специалност „Стопанско управление“ и магистърска степен по стопанско управление – развитие на човешките ресурси в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. През миналата година завърши и следдипломна квалификация в областта на управлението на човешкия капитал към Chartered Institute of Personnel and Development.

  Пред Economy.bg Велислава разказва повече за своя кариерен път, какви умения и качества са необходими, за да работиш в сферата на обучението и развитието на хора, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професията.

  Началото на кариерата
  Кариерата ми стартира още с летните стажове, които започнах веднага след гимназията. Те ми дадоха възможност да се докосна отрано до реалните нужди на бизнеса и да се адаптирам към различни колективи и работна среда. Започнах работа на трудов договор, когато бях трети курс в университета. Изборът на професия в сферата на ЧР към онзи момент беше съвсем случаен и продиктуван от гъвкавостта да съчетавам работата с лекциите в университета. Възможност, която ми предлагаше тази позиция. Към настоящия момент обаче изборът ми да се развивам и да продължавам да работя в областта на ЧР далеч не е случаен, а напълно осъзнат и продиктуван от желанието ми да помагам и от любовта ми към това, с което се занимавам.

  Кога и как започнахте работа в УниКредит Булбанк?
  В УниКредит Булбанк започнах през 2010 г. като специалист „Системи за възнаграждение и придобивки“. През 2011г. започнах работа в екип „Център за обучение“. През 2014 г. поех ролята на бизнес партньор „Човешки ресурси“, а от края на 2016 г., с кратко прекъсване покрай второто ми майчинство, съм на позиция старши мениджър „Обучение и развитие“.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  На тази позиция отговарям за разработването на цялостната локална стратегия за обучение, професионално и кариерно развитие на служителите в компанията. Ръководя екип от 9 души, с които заедно организираме дейностите по диагностика, анализ и планиране на нуждите от обучение на нашите колеги, разработваме различни обучителни програми и инициативи, управляваме програмите за развитие на таланти и висшия мениджмънт в компанията, координираме процеса по управление на приемствеността, организираме провеждането и реализирането на редица инициативи, свързани с ангажираността и служителското преживяване. 

  Как типично протича един работен ден?
  Обикновено един мой ден протича „не по план“. Динамиката на средата е огромна и това неминуемо се отразява на начина на работа и в частност на моето работно ежедневие, но именно тази „щипка“ непредсказуемост ме кара да харесвам работата си толкова много. Работният ми ден е свързан с много срещи и комуникация както с екипа ми, така и с останалите колеги в ЧР и други структури на банката. Хибридният начин на работа издигна добрата комуникация на още по-висок пиедестал и тя е „лепилото“, което свързва стратегическите планове, управлението на неопределеността и ежедневните предизвикателства с последователни, тактически и ефективни действия и решения. Всеки ден в забързаната ми програма се опитвам да отделя поне час и за дейности, свързани със стратегическо планиране на нови инициативи. Това е изключително важно за функцията „Обучение и развитие“, тъй като работата ни по стратегически инициативи дава пряк отпечатък върху културата на учене и развитието на потенциала в организацията – ключови фактори за успех на бизнеса през 21-ви век.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Като при всяка професия, свързана с непрекъсната работа с хора, палитрата от необходими качества и умения е огромна. И все пак извън чисто професионалните компетенции, бих поставила няколко акцента. Първият е свързан с емоционалната интелигентност - себепознанието, саморегулацията, социалната компетентност и в частност емпатията, както и уменията за изграждане и управление на взаимоотношенията са от ключово значение. Вторият е свързан с познаването на бизнеса и бизнес стратегията, на макро- и микросредата, в която оперира компанията. Това е необходимо, тъй като ЧР стратегията е пряко свързана и в подкрепа на бизнес стратегията на компанията. Третият акцент касае няколко умения, отговарящи на очакванията на колегите в организацията към нас като функция, а именно бързината, отговорността и грижата, с които откликваме на нуждите на служителите. И не на последно място са страстта, желанието и сърцето, които влагаме в тази роля – те никога не остават незабелязани нито в крайния резултат, нито във взаимоотношенията, които изграждаме по пътя.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Като ръководител на екипа, който отговаря за процесите за обучение и развитие в УниКредит Булбанк, съм се уверила и емпирично, че знанията и квалификацията трябва да се поддържат постоянно, през целия живот – чрез формални обучения и инициативи за развитие, но и чрез непрекъсната рефлексия върху нещата, които ни се случват, и начина ни на реакция чрез учене от собствените ни грешки и тези на останалите, чрез неформално учене от истинския живот. Спреш ли да учиш, не просто не продължаваш напред, а започваш да се движиш назад. Именно тази максима следвам и аз – непрекъснато следя и чета за нови проучвания и тенденции в областта на обучението, развитието и управлението на човешкия капитал. Като служител на УниКредит Булбанк имам възможност всяка година да участвам в редица обучения за личностно и професионално развитие, наскоро придобих успешно и следдипломна квалификация – „Advanced level 7” сертификат на CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development). Но определено бих казала, че неформалното обучение за мен има ключова роля в развитието ми – всеки ден надграждам знанията и уменията си благодарение на екипа ми, на лидерите в организацията, на ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквам, и на които трябва да намеря решение. И ако имам няколко свободни минути на ден, ги инвестирам в това да помисля какво ми се е случило през деня, какви решения съм взела, какво мога да подобря на следващия ден.

  Какви са възможностите за развитие?
  Развитието има различни аспекти – личностно, професионално, кариерно. В УниКредит Булбанк възможностите за развитие и в трите аспекта са реално безгранични. Всеки има възможност да се включва в разнообразни обучения, които подкрепят неговото личностно и професионално развитие. Всеки има възможността да кандидатства и да прави това, което му харесва и в което се чувства добър – бизнес, финанси, управление на риска, ИТ, операции, ЧР и др. Преди време се опитвахме да очертаем кариерни пътеки за развитие в компанията, но те се оказаха лимитиращи – защото кариерното развитие е изключително индивидуален процес и възможностите за развитие в компанията са многобройни. Когато попаднах в банката преди повече от 11 години, нито за миг не съм си представяла какви възможности  ще се открият пред мен. За 11 години преминах през 4 позиции в рамките на ЧР, влязох в най-важната роля в живота ми – тази на майка – и то два пъти, и продължавам да уча и да се развивам всеки ден. 

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Много са. Но ще отбележа две, които считам за много критични.

  Първата е, че ЧР функцията е създадена да покрие част от отговорностите на мениджърите – да подбират правилните хора за екипите си, да ги въведат в работата, да ги обучат, да ги мотивират и т.н. Всъщност ЧР специалистите единствено и само създават подходящите инструменти, които да подкрепят мениджърите в тези процеси, но по никакъв начин не могат и не трябва да заменят мениджърите в тези им отговорности.

  Втората е свързана с нещо, което чувам често в нашите среди – ЧР проект за обучение, ЧР проект за развитие, ЧР проект за привличане на таланти, ЧР проект за ангажиране на служителите и пр. Зад словосъчетанието „ЧР проект“ стои всъщност една голяма заблуда. Единственият ЧР проект може би е проектът за организация на коледното тържество на ЧР екипа в края на годината. Всичко останало е бизнес проект, с който ЧР функцията подпомага реализацията на стратегията на компанията в аспекта управление на човешкия капитал. 

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
  Мисля, че значението на думата „баланс“ предполага поддържане на някакво съотношение между работа и личен живот по изкуствен начин, а и противопоставя работата с личния живот. В наши дни, особено с налагането на дистанционния начин на работа, не можем да сложим формална граница между личен и професионален живот. Те следват определен ритъм – понякога много забързан, друг път по-мелодичен. В този смисъл, вярвам в ритъма и моята стратегия винаги е била да приемам настоящето с ритъма, който носи и да се опитвам „да науча бързо стъпките“ на този ритъм, за да се насладя на танца.

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на UniCredit Bulbank AD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности
  С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
  преди 14 часа
  А1 България придобива СТЕМО - една от най-големите български ИТ компании
  Двете компании заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти
  преди 14 часа
  Pfizer ще продава лекарствата си без печалба на 45 пазара
  Компанията цели да подобри достъпността до защитените от патент лекарства и ваксини в държавите с ниски доходи
  преди 17 часа
  Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди
  Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
  преди 19 часа
  316 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 164 122