събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1581 прочитания

    Установиха нов вариант на коронавируса в Южна Африка

    Според учените B.1.1.529 има „много необичайна констелация“ мутации и би могъл да избегне съществуващия имунитет, което го прави силно притеснителен
    26 ноември 2021, 14:33 a+ a- a

    Учени в Република Южна Африка (РЮА) са открили нов вариант на Covid-19 в малък брой пациенти и работят, за да разберат потенциалните последици от него, предаде „Ройтерс“. Вариантът B.1.1.529 има „много необичайна констелация“ от мутации, които са тревожни, защото биха могли да му помогнат да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-заразен, казаха учените. Ранните признаци от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг и може вече да присъства в останалите осем провинции на страната.

    В редовна ежедневна актуализация за потвърдени случаи в цялата страна Националният институт по заразни болести (NICD) отчете 2465 нови инфекции с Covid-19, почти два пъти повече от инфекциите от предишния ден. NICD не отдава увеличението на новия вариант, въпреки че някои водещи местни учени подозират, че това е причината.

    РЮА е потвърдила около 100 проби като B.1.1.529, но вариантът е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят в Хонконг е пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

    „Въпреки че данните са ограничени, нашите експерти работят извънредно с всички установени системи за наблюдение, за да разберат новия вариант и какви могат да бъдат потенциалните последици“, се казва в изявление на NICD. РЮА поиска спешно заседание на работната група на Световната здравна организация за еволюцията на вируса, за да се обсъди новия вариант. Здравният министър Джо Фахла каза, че е твърде рано да се каже дали правителството ще наложи по-строги ограничения в отговор на варианта.

    B.1.1.529 има 32 мутации в шипчестия протеин, частта от вируса, която повечето ваксини използват, за да подготвят имунната система за Covid. Мутациите там могат да повлияят на способността на вируса да заразява клетките и да се разпространява, но също така затрудняват имунните клетки да атакуват патогена, пише The Guardian.

    Вариантът е установен за първи път в Ботсвана и РЮА. 

    Д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, публикува подробности за новия вариант на уебсайт за споделяне на геном, отбелязвайки, че „невероятно голямото количество шипови мутации предполага, че това може да бъде наистина притеснително“. В поредица от туитове Пийкок каза, че „много, много трябва да се следи поради този ужасяващ профил на шипа“, но добавя, че може да се окаже „странен клъстер“, който не е много преносим. „Надявам се, че това е така“, написа той.

    Д-р Меера Чанд, директор, отговарящ за Covid-19 в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, че в партньорство с научни организации по целия свят, агенцията непрекъснато следи състоянието на вариантите на Sars-CoV-2, докато се появяват и развиват в световен мащаб. „Тъй като естеството на вирусите е да мутират често и произволно, не е необичайно да възникнат малък брой случаи, включващи нови набори от мутации. Всички варианти, показващи доказателства за разпространение, се оценяват бързо“, каза тя.

    Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, каза, че работата в неговата лаборатория е установила, че две от мутациите на B.1.1.529 увеличават инфекциозността и намаляват разпознаването на варианта от антителата. „Със сигурност изглежда значително притеснителен въз основа на наличните мутации“, каза той. „Въпреки това, ключово свойство на вируса, което е неизвестно, е неговата инфекциозност, тъй като изглежда, че това е основната причина за разпространението на варианта Делта. Избягването на имунитета е само част от картината на това, което може да се случи.“

    Проф. Франсоа Балу, директор на Института по генетика на UCL, каза, че големият брой мутации във варианта очевидно са се натрупали в „единичен взрив“, което предполага, че може да е еволюирал по време на хронична инфекция при човек с отслабена имунна система, вероятно нелекуван пациент с ХИВ/СПИН. „Определено бих очаквал той да бъде зле разпознат от неутрализиращите антитела спрямо алфа или делта“, каза той. „Трудно е да се предвиди доколко може да се предава на този етап. За момента той трябва да бъде внимателно наблюдаван и анализиран, но няма причина да се притеснявате прекалено, освен ако не започне да се увеличава в близко бъдеще.“

    РЮА беше първата страна, която откри бета вариант миналата година, припомня „Ройтерс“. Бета е един от само четирите варианта, обозначени като „притеснителни“ от СЗО, защото има доказателства, че е по-заразен и ваксините действат по-малко срещу него. Страната откри друг вариант, C.1.2, по-рано тази година, но той не измести по-често срещания Делта и все още представлява само малък процент от геномите, секвенирани през последните месеци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство