събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1797 прочитания

    Трета доза от AstraZeneca осигурява защита срещу омикрон и други варианти

    Данните са от изследване с версия на ваксината, насочена към бета варианта
    14 януари 2022, 09:27 a+ a- a

    AstraZeneca съобщи, че предварителните данни от проучване показват, че нейната инжекция срещу Covid-19, Vaxzevria, генерира увеличение на антителата срещу омикрон и други варианти, когато се прилага като трета бустер доза.

    Повишеният отговор, и срещу варианта делта, се наблюдава при анализ на кръвта на хора, които преди това са били ваксинирани или с ваксина Vaxzevria, или с иРНК ваксина, каза производителят, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустери.

    AstraZeneca разработи ваксината с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания, проведени от университета миналия месец, вече установиха, че курсът с три дози Vaxzevria повишава нивата на антитела в кръвта срещу бързо разпространяващия се вариант омикрон. 

    Краткото изявление на компанията, което не включва конкретни данни, е първото от AstraZeneca относно защитния потенциал на Vaxzevria като бустер ваксина след курс от две инжекции или на ваксина, базирана на иРНК, или на Vaxzevria. Ваксините на базата на иРНК технология се произвеждат от BioNTech-Pfizer и Moderna, припомня „Ройтерс“.

    Компанията заяви, че констатациите „добавят към нарастващия набор от доказателства, подкрепящи Vaxzevria като трета доза бустер, независимо от тестваните графици за първична ваксинация“.

    Данните за потенциала на Vaxzevria като бустер идват от сравнителен анализ в изпитание на преработена ваксина, която използва векторната технология зад Vaxzevria, но е насочена към вече изместения бета вариант. AstraZeneca се опитва да покаже, че бета-специфичната ваксина има потенциал и срещу други варианти и се очакват повече данни от проучвания през първата половина на годината.

    Отделно миналия месец Оксфордският университет и AstraZeneca започнаха работа по ваксина, специално насочена към омикрон, въпреки че AstraZeneca, както и други производители на ваксини в подобни проекти за разработка, казаха, че все още не е ясно дали е необходимо такова надграждане.

    Голямо британско проучване през декември установи, че инжекцията на AstraZeneca повишава антителата, когато се прилага като бустер след първоначална ваксинация с нейната ваксина или тази на Pfizer, но това беше преди експлозивното разпространение на варианта омикрон. 

    Въпреки това проучването по това време заключи, че иРНК ваксините, направени от Pfizer и Moderna, дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като трета доза.

    AstraZeneca и нейните партньори за производство по договор са доставили над 2,5 милиарда дози от своята ваксина в световен мащаб, въпреки че не е одобрена в Съединените щати, докато BioNTech-Pfizer са доставили около 2,6 милиарда дози.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство