сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  708 прочитания

  СУ е един от 8 университета, които ще приемат студени в европейската магистърска програма по HPC

  EUMaster4HPC вече е отворена за кандидатстване
  05 април 2022, 13:43 a+ a- a

  Усъвършенстването на образованието и обучението по високопроизводителни изчисления (High Performance Computing – HPC) и неговата приложимост към HPDA (High Performance Data Analytics – високопроизводителен анализ на данни) и AI е от съществено значение за укрепването на европейската HPC екосистема от световна класа. От първостепенно значение е да се гарантира цифровата трансформация и устойчивостта на икономическите сектори с висок приоритет. Липсата на образовани и квалифицирани специалисти в HPC/HPDA/AI може да попречи на Европа да създаде социално-икономическа стойност с HPC.

  HPC European Consortium Leading Education Activities (EUMaster4HPC) има за цел да разработи нова и иновативна европейска магистърска програма, фокусирана върху високоефективни решения за справяне с тези проблеми. Магистърската програма има за цел да катализира различни аспекти на HPC екосистемата и нейните приложения в различни научни и промишлени области.

  EUMaster4HPC обединява основните играчи в HPC образованието в Европа и ги мобилизира да обединят съществуващите програми в обща европейска учебна програма. Програмата използва опит от различни европейски страни и HPC общности, за да генерира европейска добавена стойност извън потенциала на всеки един университет.

  EUMaster4HPC набляга на сътрудничеството в цяла Европа с иновативни парадигми на преподаване, включително съвместно преподаване и съвместно разработване на ново съдържание, разчитащо на най-добрите специалисти в HPC образованието в Европа.

  Работодатели, изследователи, специалисти по HPC, суперкомпютърни центрове, CoEs и доставчици на технологии ще представляват работна сила за тази пилотна програма за магистри в HPC. Този пилотен проект ще осигури база за по-нататъшни национални и паневропейски образователни програми в HPC в цяла Европа, а научени уроци и материалното развитие ще ускорят навлизането на HPC в академичните среди и индустрията.

  Създаването на европейска мрежа от специалисти по HPC ще катализира трансферите и взаимната подкрепа между студенти, учители и индустриални експерти. Специален фокус върху мобилността на студенти и учители ще даде възможност на студентите бързо да придобият опит чрез стажове и излагане на европейски суперкомпютърни центрове.

  Финансирането за магистърската програма е осигурено по прохрама „Хоризонт 2020“.

  Участващите университети са:
  1. Софийски университет „Свети Климент Охридски“;
  2. Университет на Люксембург;
  3. Политехнически университет, Каталуня;
  4. Политехнически университет, Милано
  5. Университет „Фридрих-Алекзандър“, Ерланген и Нюрнберг;
  6. Сорбоната;
  7. Кралски институт KTH, Стокхолм;
  8. Università della Svizzera italiana (USI), Швейцария.

  Приетите в магистърската програма ще получават стипендия, която ще покрива таксата за обучение, разходи за живот и пътувания между различните университети, които участват в програмата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 6 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 7 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 8 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова