петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7984 прочитания

  Стресирани на работа? Гените, а не шефът, са виновни

  Устойчивостта на стрес зависи от гените, твърди ново изследване
  19 септември 2012, 15:47 a+ a- a

  Чувствате се стресиран на работа? Преди да хвърлите вината върху шефа си, по-добре помислете отново, съветва авторът на ново изследване.

  Оказва се, че устойчивостта на човек на стрес зависи от неговите гени. Това разкрива в свое проучване Тимъти Джъдж от University of Notre Dame в САЩ. Той е анализирал как реагират на стресови ситуации 600 близнаци, голяма част от които отгледани отделно, съобщава британският вестник Daily Mail.

  Изследването установило, че макар и отгледани в различни условия, те реагирали еднакво на стресови ситуации. Оказало се, че гените имат 4 пъти по-голямо значение от споделената среда.

  Джъдж дава следният пример: „Да предположим, че Джеймс и Санди работят на едно и също място. Джеймс обаче споделя, че се чувства по-стресиран от Санди. Означава ли това, че работата на Джеймс е по-стресираща от тази на Санди? Не е задължително", подчертава Джъдж.

  "Нашето изследване предполага, че способността за справяне със стреса се предава по наследство. Това означава, че стресът не зависи толкова от особеностите на заобикалящата среда, колкото от генетичния код на човека”, посочва експертът.

  Резултатите от изследването предполагат, че опитите да си намерим работа без стрес могат и да се окажат безплодни, ако не променим отношението си към стреса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон