петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1676 прочитания

    Световноизвестен учен се присъединява към INSAIT

    Време е да сложим край на изтичането на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона, коментира професор Люк Ван Гуул
    06 юли 2022, 10:57 a+ a- a

    Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. Неговото привличане ще позволи на INSAIT, част от Софийския университет, а с това и на България, да се развие и установи като световен център в една от най-стратегическите научни и технологични сфери - изкуствения интелект.

    INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, изграден по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуственият интелект. INSAIT бе открит на 11 април 2022 г. в София, като скоро след това обяви своята докторантска програма.

    Присъединяването на белгийския професор става възможно, благодарение на финансовата подкрепа на водещата българска IT компания SiteGround. Тя ще осигури възнаграждението на проф. Ван Гуул в размер на 4 милиона лева за период от пет години. Сумата е част от обявената през април обща инвестиция на SiteGround на стойност 12 милиона лева, предоставена за развитието на INSAIT. С подкрепата за INSAIT SiteGround създава прецедент, тъй като за първи път в Източна Европа бизнесът инвестира милиони в привличането на световно известни учени.

    Белгийският учен Люк Ван Гуул е дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет - швейцарския ETH Zurich, и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven, Белгия.

    Проф. Ван Гуул е съосновател на 12 стартиращи компании (assaia, Endosat, eSaturnus, Eyetronics, Fashwell, GeoAutomation, kooaba, Parquery, Procedural, segments.ai, Sensifai, upicto). Благодарение на тези успешни стартъпи, технологични гиганти като Nvidia, Apple и Facebook откриват свои подразделения в Цюрих.

    Професор Ван Гуул има над 160,000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект. Дейността на учени като Люк Ван Гуул са основополагащи за създаването на нов тип икономика базирана на високо добавена стойност.

    “Изключително съм развълнуван да се присъединя към INSAIT и да допринеса за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво в сферата на компютърното зрение и машинното самообучение. Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона”, коментира професор Люк Ван Гуул.

    “Привличането на учен от този ранг се случва за първи път в Източна Европа и бележи нова страница в развитието на българската технологична и научна екосистема в сферата на информатиката. С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се превръща в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. Това ще доведе до вълнообразен ефект - от привличането на топ студенти, както българи така и чужденци, до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития, до изграждането на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции и редица други”, коментира архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

    “Основният двигател на развитите съвременни общества е образованието. SiteGround от години устойчиво инвестира в тази област. Вярваме, че това има пряко влияние върху изграждането на талант в екосистемата, задържането му в България и извеждането на специалистите и иновациите, които създава, на световно ниво. Инвестицията в INSAIT надгражда усилията ни в тази посока и дава солидна основа за глобален отзвук и развитие на специалисти, проекти и иновации, създадени в страната”, коментира Тенко Николов, управляващ съдружник в SiteGround.

    “България да бъде дом на институт като INSAIT и да привлича преподаватели от величината на професор Люк Ван Гуул е огромна крачка напред за нашето общество и за екосистемата. Това е шанс не само да излезем на световната карта, но и да бъдем фактор, чертаещ следващата технологична революция”, каза Иво Ценов, съосновател на SiteGround.

    Проф. Ван Гуул е носител на следните награди - David Marr Prize, Koenderink Award, Helava Prize, Tsuji Award и ERC разширен грант.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla