четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1648 прочитания

  Учени присадиха още две свински сърца

  Ксенотрансплантациите са направени на пациенти в мозъчна смърт с изследователска цел
  13 юли 2022, 16:14 a+ a- a

  Снимка: NYU

  Хирурзи от Нюйоркския университет (NYU) са трансплантирали успешно генетично модифицирани свински сърца на двама души в мозъчна смърт, съобщиха изследователите. Тези процедуури приближават науката стъпка по-близо до дългосрочната цел за използване на части от пртасета за справяне с недостига на човешки органи за трансплантация, отбелязва „Ройтерс“. 

  Сърцата функционират нормално, без признаци на отхвърляне по време на тридневните експерименти през юни и юли, казаха учените по време на пресконференция.

  Експериментите идват след смъртта на 57-годишен мъж с терминална сърдечна болест през март, който влезе в историята, след като два месеца по-рано в Университета на Мериленд стана първият човек, получил генетично модифицирано свинско сърце. Причините, поради които новото му сърце в крайна сметка отказа, все още не са ясни.

  Нюйоркският университет е набавил сърцата от прасета, създадени от Revivicor Inc, и ги е проверил за вируси, използвайки подобрен протокол за наблюдение, казаха изследователите. Сърцата не показват никакви доказателства за свински вирус, наречен свински цитомегаловирус, който е открит в кръвта на мъжа от Мериленд и може да е допринесъл за смъртта му.

  Прасетата имат четири генетични модификации за предотвратяване на отхвърляне и необичаен растеж на органи и шест за предотвратяване на несъвместимост между прасета и хора.

  Засега изследователите смятат, че ксенотрансплантацията е по-безопасна при реципиенти в мозъчна смърт, отколкото при живи пациенти, а също и по-информативна, тъй като биопсиите могат да се правят по-често.

  По-честото тестване предоставя огромни подробности, каза д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация Langone на NYU и реципиент на сърдечна трансплантация в NYU. „Успяхме в реално време да заснемем всичко, което се случва през този 72-часов период“, каза той.

  Осигуряването, транспортирането, трансплантационната хирургия и имуносупресията са извършени по същия начин, както при типичните човешки сърдечни трансплантации, казаха изследователите.

  „Нашата цел е да интегрираме практиките, използвани при типична ежедневна сърдечна трансплантация, но с нечовешки орган, който ще функционира нормално без допълнителна помощ от нетествани устройства или лекарства“, каза д-р Надер Моазами, хирургичен директор на сърдечна трансплантация в NYU Langone .

  72-часовите експерименти дадоха предварителни данни, оставяйки много въпроси, на които трябва да се отговори, преди да започнат изпитвания за трансплантация на свински сърца у хора, добави той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата