четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1200 прочитания

    Учени успяха да съживят мъртви прасета

    Учените са изумени от възстановяването на функциите на жизненоважни органи
    05 август 2022, 16:04 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Изследователи успяха да възстановят циркулацията и клетъчната активност в жизненоважните органи на прасета, като сърцето и мозъка, един час след смъртта на животните. Изследването оспорва идеята, че сърдечната смърт, която настъпва при спиране на кръвообращението и оксигенацията, е необратима и повдига етични въпроси относно определението за смърт, пише Nature. 

    Проучването идва след експерименти от 2019 г. на същите учени, в които те съживиха мозъци на прасета 4 часа след смъртта на животните, поставяйки под въпрос идеята, че мозъчната смърт е окончателна.

    Последните експерименти са „зашеметяващи“, казва Нита Фарахани, невроетик от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина. Въпреки че това проучване е предварително, тя казва, че предполага, че някои възприемани ограничения на човешкото тяло могат да бъдат преодолени с времето.

    Изследователите свързват прасета, които са били мъртви в продължение на един час, със система, наречена OrganEx, която изпомпва кръвен заместител в телата на животните. Разтворът, съдържащ кръвта на животните и 13 съединения като антикоагуланти, забавя разграждането на телата и бързо възстановява някои функции на органи, като сърдечна контракция и активност в черния дроб и бъбреците. Въпреки че OrganEx помага да се запази целостта на някои мозъчни тъкани, изследователите не наблюдават никаква координирана мозъчна дейност, която да показва, че животните са си възвърнали съзнанието или чувствителността.

    Както при експеримента от 2019 г., проучването вероятно ще поднови дебата относно определението за смърт и етиката на донорството на органи след смъртта. Авторите предупреждават, че тези резултати не показват, че прасетата по някакъв начин са били реанимирани след смъртта, особено при липса на електрическа активност в мозъка. „Накарахме клетките да направят нещо, което не бяха в състояние да направят“, когато животните бяха мъртви, казва Звонимир Врселя, невролог в университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, който е част от екипа, осъществил експеримента. „Не казваме, че е клинично значимо, но се движи в правилната посока.“

    Екипът взима прасета от местен развъдник във ферма и ги наблюдава в продължение на 3 дни, преди да ги приспи, да ги постави на вентилатор и да предизвика сърдечен арест чрез електрошок в сърцата им. След като потвърждават липсата на пулс, те спират вентилаторите. Един час след като прасетата умират, учените пускат отново вентилаторите и анестезията. След това някои от прасетата са прикрепени към системата OrganEx; други не са получили никакво лечение или са били свързани към машина за екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO), която някои болници използват в последен опит за доставяне на кислород и отстраняване на въглероден диоксид от тялото.

    След 6 часа изследователите забелязват, че кръвообращението се е възобновило много по-ефективно при прасета, които са получили разтвора OrganEx, отколкото при тези, които са на ECMO или не са лекувани. Кислородът е започнал да тече към тъканите по всички тела на животните с OrganEx, а сърдечно сканиране открива известна електрическа активност и свиване. Но сърцето не се е рестартирало напълно и не е ясно какво точно е правело при тези животни, казва Дейвид Андриевич, невролог от университета Йейл и член на екипа.

    Изследователите също така забелязват, че черният дроб на прасетата с OrganEx произвежда много повече протеин, наречен албумин, отколкото черният дроб на прасетата в другите групи. И клетките във всеки от жизненоважните органи на прасетата в OrganEx групата реагира на глюкозата много повече, отколкото животните в другите групи, което предполага, че лечението е задействало метаболизма.

    Констатациите са поразителни, като се има предвид колко бързо след смъртта започва разлагането, казва Врселя. В рамките на минути след като сърцето спре, тялото се лишава от кислород и ензимите започват да усвояват клетъчните мембрани, което води до бързо губене на структурната цялост на органите. Изследователите също така установяват, че повече гени, отговорни за клетъчната функция и възстановяване, са активни във всички основни органи в групата OrganEx в сравнение с ECMO или групите без лечение.

    Също така прасетата в групата на OrganEx са започнали да правят несъзнателни движения с главите, вратовете и телата си. Учените нямат добро обяснение защо се е получило това, отбелязвайки, че е е малко вероятно движенията да са предизвикани от мозъка, тъй като в него не е имало електрическа активност. Възможно е те да са предизвикани от гръбначния стълб, който може да контролира някои моторни функции независимо от мозъка. 

    Ако констатациите за клетъчно възстановяване могат да бъдат възпроизведени при животни и евентуално при хора, техните последици за човешкото дълголетие могат да бъдат толкова „дълбоки“, колкото появата на сърдечния масаж и изкуственото дишане и вентилаторите, казва Фарахани. Това е така, защото техниката може един ден да се използва за запазване на органи за трансплантация, и дори за реанимиране на пациенти.

    Понастоящем ECMO се използва в опит да се запазят органите на някои мъртви хора за донорство или да се опита да се съживят хора след инфаркт. За тези цели лекарите обикновено трябва да започнат ECMO скоро след сърдечния удар или смъртта - и нивата на успеваемост могат да бъдат ниски в зависимост от тежестта на нараняването, казва Сам Шеми, лекар от интензивно лечение в здравния център на университета Макгил в Монреал, Канада.

    Като се има предвид разликата в начина, по който се справят органите на прасетата с OrganEx в сравнение с ECMO, това е потенциално „забележително“ проучване, което би могло „значително да увеличи броя на органите, които могат да бъдат възстановени за трансплантация“, казва Габриел Ониску, трансплантационен хирург в Кралската болница в Единбург, Обединеното кралство.

    Преди това да се случи, допълнителните изследвания за оценка на жизнеспособността на възстановените органи ще бъдат от решаващо значение, казва Шеми.

    Проучването също така допълнително подчертава, че смъртта не е момент, а процес, което прави измислянето на единен начин за обявяване на човек за мъртъв, голямо предизвикателство, казва Артър Каплан, биоетик от Нюйоркския университет. Това означава, че правната дефиниция на смъртта ще продължи да се адаптира с напредването на медицината, добавя той. „Хората са склонни да се фокусират върху мозъчната смърт, но няма много консенсус относно това кога настъпва сърдечната смърт“, казва той. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС