сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1660 прочитания

  Измененията в климата правят заболяванията по-тежки

  Те се срещат по-често и протичат по-тежко, а имунната ни система отслабва, установи ново проучване
  19 август 2022, 10:05 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Повече от 58% от човешките заболявания са се влошили поради изменението на климата, според ново проучване. Революционното изследване, публикувано в Nature Climate Change, е проведено от изследователи от Хавайския университет на Мамоа, които извършиха систематично търсене на примери от реалния живот за въздействието на десет климатични опасности, влошени от емисиите на парникови газове, върху човешките заболявания, съобщи Euronews.

  Те включват затопляне, суша, горещи вълни, горски пожари, екстремни валежи, наводнения, бури, покачване на морското равнище, биогеохимични промени и промяна на земното покритие. Анализирайки над 70 000 научни статии за примери за директни връзки между известни болести и изменението на климата, учените откриват, че всички екстремни климатични явления, станали по-чести и по-тежки заради глобалното затопляне, оказват влияние върху заболявания, предизвикани от вируси, бактерии, животни, гъбички и растения. От 375 анализирани болести, 218 се оказват засегнати от изменението на климата.

  По-конкретно, изследователите установиха, че свързаните с изменението на климата опасности доближават патогените до хората, с по-високи температури и по-влажна среда, свързани с увеличаването на валежите, благоприятствайки разпространението на комари, кърлежи, бълхи, птици и бозайници, които са отговорни за разпространение на няколко вируса и бактерии като денга, чума, лаймска болест и малария.

  По-специално популациите от комари са намерили място за размножаване след наводнения и бури, причинявайки на свой ред подем на патогените, които предават, включително западнонилска треска и жълта треска.

  Но изменението на климата също приближава хората до патогените. Тъй като екстремните климатични явления причиняват разселване и принудителна миграция на хиляди хора в някои от най-уязвимите части на света, контактът между хората и патогените се увеличава.

  Изследователите свързват горещите вълни с увеличеното разпространение на болести, предавани по вода, като вибрио (инфекции, причинени от бактерии) и гастроентерит, докато бурите, наводненията и покачването на морското равнище са свързани с разпространението на холера, пневмония, коремен тиф, хепатит и респираторни заболявания, кожни заболявания и други.

  Самите патогени стават все по-силни, за да се адаптират към променящото се време, докато имунният отговор на нашите тела е отслабнал поради допълнителния стрес от опасни условия, опасни ситуации на живот и несигурния достъп до здравни грижи, които хората изпитват след екстремно метеорологично събитие.

  „Като се имат предвид обширните и всеобхватни последици от пандемията, беше наистина страшно да открием огромната здравна уязвимост, произтичаща от емисиите на парникови газове“, казва Камило Мора, професор по география в Колежа по социални науки (CSS) и водещ автор на изследването. „Има твърде много болести и пътища на предаване, за да мислим, че наистина можем да се адаптираме към изменението на климата. Това подчертава спешната необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове в световен мащаб“.

  Но има и някои положителни новини, които излязоха наяве в доклада. Въпреки че по-голямата част от болестите са се влошили поради екстремни събития, свързани с изменението на климата, някои действително са се подобрили. Тези вируси и патогени, които не могат да оцелеят при по-високи температури, всъщност намаляват.

  Но това едва ли балансира колко по-тежки са станали болестите заради начина, по който емисиите на парникови газове влияят върху климата на нашата планета. Малко вероятно е хората да успеят да се адаптират навреме, за да се изправят срещу тези по-силни, по-широко разпространени болести, предполагат авторите на доклада.

  „Тъй като изменението на климата влияе върху повече от 1000 пътя на предаване като тези и климатичните опасности стават все по-глобални, стигнахме до заключението, че очакването на обществата да се адаптират успешно към всички тях не е реалистична опция“, пишат авторите на изследването в статия, публикувана в The Conversation. „Светът ще трябва да намали емисиите на парникови газове, които водят до изменението на климата, за да намали тези рискове“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 7 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.