събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3425 прочитания

    Вярваме, че образованието е най-верният път към позитивната промяна в обществото

    Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, разказва защо компанията инвестира 12 млн. лв. в INSAIT, кои други направления подкрепя и на кого принадлежи бъдещето
    20 септември 2022, 15:21 a+ a- a

    SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование. През 2021 година компанията подкрепя фондация „Заедно в час“ с 20 000 лева, а тази година се ангажира да дари допълнителни 300 000 лв. в рамките на 3 години. Компанията ще дари в рамките на 5 години 12 млн. лв. на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години. SiteGround е сред най-големите инвеститори наред с българското правителство и технологичните гиганти като Google и Amazon. SiteGround е предоставил дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерно ориентиране за млади хора, както и предприемачески проекти и менторство.

    Economy.bg се свърза с г-н Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, за да разкаже защо компанията инвестира в образование, в какви други обществени направления инвестира и защо и на кого принадлежи бъдещето.

    Защо SiteGround реши да инвестира в INSAIT?
    Приоритетните области на социална подкрепа от години за нас са образование, спорт и здраве. Ето защо SiteGround устойчиво инвестира в различни образователни проекти и цялостното подпомагане на сектора. Правим това, защото вярваме, че именно образованието е най-верният път към позитивна промяна в обществото и начина ни на живот. За съжаление, това не са бързи процеси и отнемат време и много комплексни усилия. В последните години наблюдаваме негативна тенденция, в която българчетата изостават като класиране за най-престижните световни висши учебни заведения. Така че, когато професор Вечев се свърза с нас, решихме, че създаването на такъв институт е стъпка именно в правилната посока и ще даде шанс на страната ни да бъде на световно ниво в сферата на науката и образованието. 

    Как се стигна до инвестицията и как ще бъде разпределена тя?
    Инвестицията е предназначена да покрие разходите за заплати на трима от топ преподавателите, които ще привлече институтът да преподават в страната ни. Осигуряването на преподаватели от световна величина ще даде възможност за наистина стойностна научна работа на магистрите, както и опция за излизане на световна сцена на наши учени. Привличането на учени от такъв ранг е много трудна задача, може би една от най-трудните в работата на института. Това ни подтикна да подпомогнем именно този процес. Резултатите са налице и институтът привлече първия преподавател в лицето на проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение. 

    Защо е важно бизнесът да подпомага образованието у нас?
    Бизнесът може да помогне с анализ на проблемните области и иновативни решения в отговор. Разбира се, с инвестиции в реализацията им, но при условието, че има гаранция за устойчивост. Това означава, че ако един модел е валидиран като успешен, той ще бъде припознат и приложен.
    Бизнесът трябва да бъде естествен партньор най-вече с know-how и практически примери. Често наблюдаваме, че от университетите излизат кадри, които нямат досег с работа и работни процеси на практика. А студентските години са ценни именно с това най-вече сам да опиташ да направиш нещо, предприемаческият дух е особено ценен именно в този период.

    Като говорим за образование и ИТ компании колко лесно или трудно се намират кадри за Вашия бранш в момента?
    Не може да се каже, че е лесно, но това си има обяснение. Близо 70% от населението в България ползва интернет и все пак сме на дъното в Европейския съюз, освен това твърдо държим последно място в класацията на Европейската комисия Digital Economy and Society Index (DESI), сравняваща страните членки именно по дигитални познания и компетенции. Според изследване на Евростат от 2019 година отново сме на дъното на класацията в ЕС по процент от работната сила в страната на възраст от 25 до 64 години, притежаваща поне основни дигитални умения.
    На фона на тази статистика смятам, че всяко усилие в посока образование е важно, тъй като имаме дълъг път да извървим, не бива това да ни отчайва, а напротив – трябва да се амбицираме и да действаме. Разбира се, не всички ученици ще станат програмисти или IT специалисти, но дигитални познания в наши дни са необходими за почти всяка професия и като цяло в живота на всеки човек. Изоставането ни в тази посока е недопустимо. За да бъдем модерно, развито, проспериращо общество – дигиталните технологии и компетенции са интегрална част.

    Какво е решението според Вас? 
    Образование. Включване на страната в световния дневен ред по отношение на образование и иновации, предприемачество. 

    Създавате фондация за реализиране на социални проекти в здравеопазването, образованието и спорта. Защо се спряхте на точно тези три сектора и какво се случва с дейността на фондацията?
    Това са секторите, които подкрепяме от години. Правим го, защото вярваме, че именно тeзи области могат да изведат обществото ни напред и да осигурят наистина фундаментална промяна. Фондацията надгражда тези усилия, тъй като ще канализира и ускори процесите.
    От друга страна, образованието, спортът и здравето са свързани, тъй като всичко започва с доброто образование, дори по отношение на това как да се грижиш за себе си, да спортуваш; спорът пък пази здравето ни, той е превенция и първа стъпка. Тъй че за нас нещата са свързани и взаимодопълващи се. 

    Как искате да изглежда бъдещето?
    Бъдещето си представям, че е на онези, които умеят най-добре да се адаптират. Това е съвкупност от много качества и умения. Да бъдеш гъвкав, да имаш поглед за новостите, да учиш бързо и най-важното – никога да не спираш да се развиваш. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на SiteGround Hosting EOOD в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство