петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2370 прочитания

    Няма признаци за ранна грипна вълна в европейския регион

    Кога да очакваме грипа тази година, кога да се ваксинираме, можем ли да се ваксинираме едновременно срещу грип и Covid-19 и чакаме ли нова вълна от коронавирус през зимата, обяснява проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ
    14 ноември 2022, 14:22 a+ a- a

    Ива Христова е професор, доктор на медицинските науки с 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията. Има богат опит в клиничната микробиология, епидемиология на предаваните с вектори инфекции, разработване на молекулярни и серологични методи за диагностика, въвеждане на генетични методи за диагностика, акредитация на лаборатории, стандартизация на лабораторни методи. По време на научната си кариера има общо 171 публикации, от които 68 реферирани и 703 цитирания. Има участия в 11 проекта, от които 4 европейски и 7 български. От 2012 г. до юни 2021 г. е зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). През трудовата си кариера има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Нидерландия и една в Румъния. Удостоена е с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината. Проф. д-р Христова е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите, член е на Съюза на учените в България – секция „Микробиология”, Българското медицинско дружество по микробиология, Българско микологично дружество, Българския лекарски съюз, European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID). Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерство на здравеопазването. (Снимка: Личен архив)

    Проф. Христова, грипният сезон в САЩ вече започна, особено в южните щати. Данните от Южното полукълбо също показват, че последният грипен сезон е започнал необичайно рано дори преди зимната Covid вълна. Има ли вече случаи на грип у нас (евентуално къде и колко)?

    В България още няма доказани случаи на грип. По последни данни през 43-та седмица на 2022 г. в повечето страни от европейския регион на СЗО заболяемостта от грип е на междусезонно ниво. Леко повишена е заболяемостта в Гърция, Босна и Херцеговина, Словения, Унгария, Ирландия, Дания и Естония. Единствено Малта съобщава за висока интензивност и широко разпространение на грипните вируси. Наблюдава се тенденция за леко повишаване на заболяемостта в региона. Процентът на положителните проби за грип нараства от 7% през 42-та седмица до 8% през 43-та седмица, но е под епидемичния праг от 10%. В Германия и Испания този процент е над 10%. Т.е. в европейския регион се наблюдава обичайната за този период от годината картина на заболяемостта от грип и няма признаци за ранна грипна вълна. Около 75% от доказаните през седмицата в региона грипни вируси са от тип А с преобладаване на подтипа A (H3N2) и 25% са тип Б. 

    Кога очаквате да започне сезонът в България и евентуално кога да настъпи неговият пик?
    В България разпространението на грипни вируси обикновено започва през декември и приключва през април, като пикът е в края на януари или през февруари. През изминалия сезон наблюдавахме по-късен пик на грипната активност през март, който съвпадна с разхлабване на противоепидемичните мерки, насочени към COVID-19.

    Каква е най-добрата политика за предпазване от грип?
    Най-доброто и сигурно средство за предпазване от грип, особено от тежките форми на заболяване, е противогрипната ваксина. Ваксинацията срещу грип е особено важна за лицата с повишен риск от тежко протичане на грип и от усложнения в резултат на грип, каквито са лицата на възраст над 65 год. и всички индивиди над 6-месечна възраст, страдащи от определени хронични заболявания: бронхо-белодробни (ХОББ, астма и др.), сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни, метаболитни (диабет), заболявания на кръвта, имунен дефицит и др. 

    За предпазване от грип значение имат и ежедневните превантивни действия: избягване на контакт с видимо болни хора, на обществени места – недокосване с ръце на носа, устата и очите, защото това е един от начините за заразяване с грипни вируси, проветряване на помещенията и др. Болните от грип трябва да останат вкъщи до отзвучаване на симптомите, за да не заразяват околните. При кихане и кашляне трябва да се използва салфетка или кърпичка, която се изхвърля след това; при липса на такава се киха и кашля в сгънатия ръкав на дрехата.

    Кога според Вас трябва да си поставим противогрипната ваксина?
    Най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина е периодът октомври – ноември, тъй като са необходими поне 2 – 3 седмици организмът да изработи имунитет след ваксинацията, преди началото на разпространението на грипните вируси. 

    Наблюдавате ли повишена заболеваемост от респираторни синцитиални вируси (RSV) в момента?
    Да, през последните две седмици в Националната лаборатория „Грип и ОРЗ“ при НЦЗПБ се повиши честотата на доказване на респираторно-синцитиален вирус, най-вече при деца на възраст под 3 год.

    Само децата ли засягат този тип вируси?
    Инфекция с респираторно-синцитиален вирус се среща при лица от всяка възраст, но тежестта на заболяването е най-голяма при деца на възраст под 5 год., особено при тези под 1 год. Рискова група за тежко протичане са също индивидите над 65 год., особено тези със съпътстващи хронични заболявания.

    Можем ли да си сложим едновременно ваксина срещу грип и срещу Covid?
    Допуска се едновременно поставяне на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 на двете ръце, но препоръчително е двете ваксини да бъдат поставени в интервал от поне 2 седмици.

    Очаквате ли зимна вълна от ковид? 
    Към края на 44-та седмица от годината (седмицата, завършваща на 6 ноември) в страните от Европейския съюз се наблюдава тенденция на намаляване на броя на случаите на COVID-19, включително на смъртните случаи. Слабо е разпространението на пандемичния коронавирус и в България. През зимата е възможно повишаване на заболяемостта от COVID-19 в случай на поява на нов, по-заразен вариант на вируса, който в значителна степен избягва имунния отговор, придобит от предишна инфекция или ваксинация. Но тази вълна би била много по-слаба в сравнение с наблюдавания в предходните две години ръст на заболяемостта през есенно-зимния сезон.

    Имате ли съвет към хората за предстоящия зимен сезон?
    Препоръчвам хората на 65 и повече години да се ваксинират срещу грип и срещу COVID-19. Ваксинираните срещу COVID-19 от тази възрастова група да си поставят бустер с някоя от адаптираните ваксини, насочени срещу доминиращия през настоящата година генетичен вариант Омикрон.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 45 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research