петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1023 прочитания

    Китай извърши първата ротация на астронавти на космическата си станция

    Следващите астронавти ще са учени в различни области
    30 ноември 2022, 09:32 a+ a- a

    Трима китайски астронавти пристигнаха на китайската космическа станция за първата ротация на екипажа в орбита в китайската космическа история. Така започна дейността на втората космическа станция в ниска околоземна орбита след ръководената от НАСА Международна космическа станция (МКС).

    Космическият кораб Shenzhou-15 или „Божественият кораб“ и неговите трима пътници излетяха с ракета Long March-2F от центъра за изстрелване на сателити Jiuquan в 23:08 часа. (1508 GMT) във вторник (28 ноември) при температури под нулата в пустинята Гоби в северозападен Китай, според държавната телевизия.

    Shenzhou-15 е последната от 11 мисии, включително три предишни мисии с екипаж, необходими за сглобяването на „Небесния дворец“, както е известна многомодулната станция на китайски. Първата мисия стартира през април 2021 г. Космическият кораб се скачи със станцията повече от шест часа след изстрелването и тримата астронавти от Shenzhou-15 бяха посрещнати с топли прегръдки от предишния екипаж на Shenzhou, от когото поеха управлението.

    Екипажът на Shenzhou-14, който пристигна в началото на юни, ще се върне на Земята след едноседмично предаване, което ще установи способността на станцията да поддържа временно шестима астронавти, друг рекорд за космическата програма на Китай.

    „Небесният дворец“ е кулминацията на почти две десетилетия китайски екипажни мисии в космоса. Пилотираните космически полети на Китай започнаха през 2003 г., когато бившият пилот на изтребител Ян Лиуей беше изпратен в орбита в малка бронзова капсула, Shenzhou-5, и стана първият човек от Китай в космоса и герой, аплодиран от милиони у дома, припомня „Ройтерс“.

    Космическата станция също е емблема на нарастващото влияние и увереност на Китай в неговите космически усилия, както и съперник на САЩ в областта. Китай беше изолиран от ръководената от НАСА МКС, а американски закон забрани каквото и да е сътрудничество, пряко или непряко, с Американската космическа агенция.

    Ръководител на мисията Shenzhou-15 е 57-годишният Фей Джунлонг, който произхожда от първата група обучени астронавти в Китай в края на 90-те години. Предишното му посещение в космоса е преди 17 години като командир на втория в историята космически полет на Китай с екипаж. Заедно с Фей е Дън Цинминг, (56 г.), който е тренирал 24 години за астронавт, но никога не е бил избиран за мисия до Shenzhou-15. Към тях се присъединява бившият пилот от ВВС Джан Лу, (46 г.), също дебютант в космоса. Астронавтите ще живеят и работят на Т-образната космическа станция в продължение на 6 месеца.

    Следващата група „тайконавти“, произлизащи от китайската дума за космос, които ще се качат на станцията през 2023 г., ще бъдат избрани от третото поколение астронавти с научен опит. Всички астронавти от първата и втората мисии през 1990-те и 2000-те са бивши пилоти от ВВС.

    Китай започна процеса на подбор за четвъртата група, търсейки кандидати с докторски степени в дисциплини от биология, физика и химия до биомедицинско инженерство и астрономия. За първи път процесът на подбор е отворен и за кандидати от Хонг Конг и Макао.

    По време на работата на космическата станция през следващото десетилетие се очаква Китай да стартира по две мисии с екипаж до станцията всяка година. Очаква се местните астронавти да проведат повече от 1000 научни експеримента - от изучаване как растенията се адаптират в космоса до това как се държат течностите в микрогравитация.

    Въпреки че все още е в начален стадий в сравнение с технологиите и опита на НАСА, космическата програма на Китай е напреднала значително от средата на 20-ти век, когато покойният лидер на страната Мао Дзедун се оплака, че Китай не може да изстреля дори картоф в орбита.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство