петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2392 прочитания

    Кои са най-предпочитаните страни и специалности за обучение в чужбина?

    Великобритания отстъпва лидерството заради Брекзит, наблюдава се траен интерес към IT сферата
    06 декември 2022, 16:51 a+ a- a

    Снимка: ЕДЛАНТА

    Великобритания, която в продължение на години беше предпочитана за образование в чужбина от българските зрелостници, беше изместена от Нидерландия и Белгия. Това показват наблюденията на консултантската агенция ЕДЛАНТА от изминалата кандидатстудентска кампания за учебната 2022/2023 година.

    „Най-сериозен фактор за тази тенденция е Брекзит. Поради отпадането на студентските заеми и  драстичното покачване на таксите за обучение за европейските студенти британските университети станаха труднодостъпни за преобладаващата част от родните кандидат-студенти“, коментира Ели Тончева - Управител на ЕДЛАНТА.

    Нидерландия и Белгия отдавна са познати и привлекателни за младите хора като учебни дестиниции. През последните години университетите в тези две страни въведоха много програми на английски език с приемливи такси за обучение. По отношение на студентското настаняване Белгия дори успява да измести Нидерландия, тъй като предлага повече възможности. 

    В топ 5 на желаните образователни дестинации традиционно се нареждат Германия и Австрия. Университетите в Италия също въвеждат все повече програми на английски език както за бакалаври, така и за магистри.

    През последните години се забелязва засилен интерес и към Япония. Тази екзотична страна съчетава много силно развита индустрия с богата история, популярна сред младите хора и заради поп културата аниме и компютърните игри. Един от най-атрактивните университети в Япония е Kyoto University of Applied Sciences, който предлага изцяло на английски език мултидисциплинарна програма в сферата на инженерните науки.

    Кои са най-популярните специалности?

    Наблюдава се траен интерес към IT сферата, особено след пандемията. В този контекст се налагат и специалности като Киберсигурност и Етично хакерство.

    Сред студентите, които искат да получат образование в чужбина, все още много търсени остават традиционни специалности като Архитектура, Медицина, Право, Психология и Бизнес мениджмънт.

    Българските кандидат-студенти често се насочват и към мултидисциплинарни специалности, чието предимството е, че съчетават различни сфери: управление, мениджмънт, изкуство, компютърни науки и др. Такива например са Гейм дизайн и Креативен мениджмънт.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 46 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS