неделя, 26 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1098 прочитания

  Нов лабораторен комплекс ще привлича млади учени

  Кампус “Гео Милев” е с бюджет близо 70 млн. лева и ще бъде изграден до края на годината
  08 февруари 2023, 16:27 a+ a- a

  сн: БАН

  Нов лабораторен комплекс към Националния център по мехатроника и чисти технологии ще осигури съвременна материална на българските учени. В центъра за върхови постижения ще се привличат млади хора, чието сърце е отдадено на научните изследвания. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който, заедно с вицепремиера Атанас Пеканов, присъства на първата копка на изграждането на кампус „Гео Милев“.

  В кампуса ще са разположени модерни лаборатории за фундаментални и приложни научни изследвания. Проектът е финансиран по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и се изпълнява от 17 научни организации, от които 12 института на БАН и 5 висши училища в сътрудничество с три чуждестранни университета.

  България разполага с учени, които имат капацитет да развиват не само българската национална наука, а и да бъдат достойни участници в световната наука, каза проф. Пенов. Когато осигурим съвременна материална среда, българските учени ще могат да докажат своя потенциал, допълни той.

  Кампус “Гео Милев” е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал от трите подобни кампуса към Националния център по мехатроника и чисти технологии. Той е с бюджет близо 70 милиона лева и ще бъде изграден до края на 2023 г. Центърът ще стане част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

  Четирите центъра за върхови постижения и 12-те центрове за компетентност, изградени по ОПНОИР, вече са идентифицирани като научноизследователски инфраструктури, признати за дългосрочни стратегически инвестиции на всички равнища, които са необходими както за създаване на условия за високи постижения в съответните научни области, така и като ключови участници, допринасящи за конкурентоспособността на икономиката на страната и на регионите с голям мащаб.

  Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция „Програма за образование“, която е управляващ орган на ОПНОИР, полагат усилия за подпомагане на центровете и за ефективно изпълнение на поетите задачи за отделните етапи на проекта, подчерта заместник-директорът на Изпълнителната агенция Иван Попов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  24 март 2023, 16:23
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  24 март 2023, 13:11
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  24 март 2023, 12:14
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  24 март 2023, 11:05
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ