събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1064 прочитания

  Откриха Център за дигитални технологии към ТУ – София

  Голяма част от оборудването е безвъзмездно дарение от водещи фирми в ИТ сектора
  15 май 2023, 15:08 a+ a- a

  В Техническия университет – София беше открит Център по дигитални технологии и лаборатории към него. На откриването присъстваха зам.-министър председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на ТУС, проф. дн инж. Иван Кралов, проф. инж. Огнян Наков, декан на ФКСТ, както и представители на бизнеса в България.

  сн: СО

  В Центъра за дигитални технологии към кампус “Студентски град” ТУ - София, изграден по проект Център за върхови постижения УНИТе, годишно ще имат възможност да се обучават и специализират 3000 български и чуждестранни студенти. С площ от над 2500 кв.м. и 14 лаборатории със специализирано оборудване, изградени с помощта на бизнеса, както и лекционна зала със 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели  и изследователи, Центърът дава заявка за здраво и стабилно сътрудничество между академичната общност и бизнеса за подкрепа и развитие на ИТ талантите в университета.

  Центърът е част от проекта УНИТЕ – Университет за наука, информатика и технологии в е – обществото. Голяма част от оборудването е безвъзмездно дарение от водещи фирми в ИТ сектора.

  сн: Мусала Софт

  Софтуерната компания Мусала Софт е партньор на Центъра, изграждайки компютърна лаборатория “Мусала”. Създадената инфраструктура подкрепя обучението на студентите в университета, както и изпълнението на различни научни и изследователски проекти.

  “Изграждането на съвременна компютърна лаборатория за Технически университет - София е поредната стъпка от продължаващата вече 23 години политика на Мусала Софт да подкрепя водещите центрове за ИТ образование в България. Щастливи сме да участваме в развитието на поколения студенти, които след това стават част от успешния българския ИТ бизнес и на свой ред продължават традицията да подкрепят и мотивират следващото поколение” – сподели Станислав Овчаров, Главен оперативен директор в Мусала Софт.

  По време на откриването на центъра кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави ръководството на университета и благодари за съвместната работа и партньорството, което Столичната община и общинските дружества имат с Техническия университет и даде конкретни примери. Един от тях е партньорството между Столичния метрополитен и Техническия университет, които работят съвместно по международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро. Проектът цели енергийна ефективност и оптимизиране разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото. Целта е да се осигури оптимизация на разхода на електроенергия. Проектът е „Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата“.

  В София има вече няколко центъра за върхови постижение към отделните университети. „Това е истинската промяна и най-важната трансформация на нашия град – изграждането на екосистема, включва инфраструктура – научна, технологична, техническа ,включва университетите – учените, студентите, целия научния потенциал на града ни, включва бизнеса и институциите, и най-важното включва младите таланти, които са мотивирани да работят, да се учат и да надграждат“, посочи Фандъкова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията