четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1219 прочитания

  Neuralink получи разрешение за изпитания върху хора

  Мъск вярва, че мозъчният имплант ще помогне на хора с шизофрения, депресия, аутизъм и редица др. състояния
  30 май 2023, 11:16 a+ a- a

  Снимка: Neuralink

  Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск Neuralink съобщи, че е получила разрешение от американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) да започне да тества устройството си върху хора. Компанията направи съобщението в Twitter, но не предостави подробности за потенциално проучване, което не е включено в базата данни на правителството на САЩ за клинични изпитвания, пише AP.

  FDA призна в изявление, че е разрешила на Neuralink да използва своя мозъчен имплант и хирургически робот за изпитания върху пациенти, но отказа да предостави повече подробности, отбелязва „Ройтерс“.

  Това важно разрешение идва в момент, когато Neuralink е изправена пред федерални проверки след съобщенията на „Ройтерс“ за експериментите на компанията върху животни. Служители на Neuralink казаха на Reuters миналата година, че компанията бърза и проваля операции на маймуни, прасета и овце, което води до повече смъртни случаи на животни, отколкото е необходимо, тъй като Мъск оказва натиск върху служителите да получат одобрение от FDA. Експериментите с животни са дали данни, предназначени да подкрепят приложението на компанията за изпитвания върху хора, казаха източниците.

  Neuralink се е надявала да получи одобрение да имплантира своето устройство на 10 пациенти. Но наскоро компанията преговаряше с агенцията за по-малък брой пациенти, след като повдигна опасения за безопасността, казаха настоящи и бивши служители за „Ройтерс“. Не е известно колко пациенти в крайна сметка е одобрила FDA.

  Мъск предвижда, че мозъчните импланти могат да лекуват редица състояния, включително затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, както и да позволят сърфиране в мрежата и телепатия. В края на миналата година той заяви, че е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на децата си.

  Най-малко четири пъти от 2019 г. Мъск прогнозира, че Neuralink ще започне изпитания върху хора. Но компанията потърси одобрение от FDA едва в началото на 2022 г., което агенцията отхвърли.

  FDA посочи няколко опасения за безопасността на Neuralink, които трябва да бъдат разгледани, преди да санкционира изпитвания върху хора. Някои от проблемите включват литиевата батерия на устройството, възможността жиците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 60 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия