събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1252 прочитания

    Neuralink получи разрешение за изпитания върху хора

    Мъск вярва, че мозъчният имплант ще помогне на хора с шизофрения, депресия, аутизъм и редица др. състояния
    30 май 2023, 11:16 a+ a- a

    Снимка: Neuralink

    Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск Neuralink съобщи, че е получила разрешение от американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) да започне да тества устройството си върху хора. Компанията направи съобщението в Twitter, но не предостави подробности за потенциално проучване, което не е включено в базата данни на правителството на САЩ за клинични изпитвания, пише AP.

    FDA призна в изявление, че е разрешила на Neuralink да използва своя мозъчен имплант и хирургически робот за изпитания върху пациенти, но отказа да предостави повече подробности, отбелязва „Ройтерс“.

    Това важно разрешение идва в момент, когато Neuralink е изправена пред федерални проверки след съобщенията на „Ройтерс“ за експериментите на компанията върху животни. Служители на Neuralink казаха на Reuters миналата година, че компанията бърза и проваля операции на маймуни, прасета и овце, което води до повече смъртни случаи на животни, отколкото е необходимо, тъй като Мъск оказва натиск върху служителите да получат одобрение от FDA. Експериментите с животни са дали данни, предназначени да подкрепят приложението на компанията за изпитвания върху хора, казаха източниците.

    Neuralink се е надявала да получи одобрение да имплантира своето устройство на 10 пациенти. Но наскоро компанията преговаряше с агенцията за по-малък брой пациенти, след като повдигна опасения за безопасността, казаха настоящи и бивши служители за „Ройтерс“. Не е известно колко пациенти в крайна сметка е одобрила FDA.

    Мъск предвижда, че мозъчните импланти могат да лекуват редица състояния, включително затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, както и да позволят сърфиране в мрежата и телепатия. В края на миналата година той заяви, че е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на децата си.

    Най-малко четири пъти от 2019 г. Мъск прогнозира, че Neuralink ще започне изпитания върху хора. Но компанията потърси одобрение от FDA едва в началото на 2022 г., което агенцията отхвърли.

    FDA посочи няколко опасения за безопасността на Neuralink, които трябва да бъдат разгледани, преди да санкционира изпитвания върху хора. Някои от проблемите включват литиевата батерия на устройството, възможността жиците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство