четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1066 прочитания

  Новата надежда за забавяне на стареенето – тауринът

  Съставката, която се среща в енергийните напитки, удължава живота при мишки, маймуни и червеи, предстои да се проучи ефектът ѝ при хората
  12 юни 2023, 10:25 a+ a- a

  Снимка: iStock

  В проучване, публикуванo в Science, става ясно, че аминокиселината таурин намалява с възрастта при различни животни. Добавянето на таурин забавя ключови маркери на стареенето, като повишено увреждане на ДНК, дефицит на теломераза, нарушена митохондриална функция и клетъчно стареене. Загубата на таурин при хората се свързва със заболявания, свързани със стареенето, а концентрациите на таурин и неговите метаболити се увеличават при физически упражнения. Добавянето на таурин подобрява продължителността на живота при мишките и продължителността на здравето при маймуните.

  Тауринът, полуесенциален микроелемент, е една от най-разпространените аминокиселини при хората и другите еукариоти. По-ранни проучвания показват, че концентрацията на таурин в кръвта е свързаната със здравето, но не е известно дали концентрациите на таурин в кръвта влияят на стареенето. За да се справи с тази празнина в знанията, екип учени от Колумбийския университет в Ню Йорк измерват концентрацията на таурин в кръвта по време на стареене и изследват ефекта от добавянето му върху продължителността на здравето и продължителността на живота при няколко вида.

  Концентрацията на таурин в кръвта намалява с възрастта при мишки, маймуни и хора. За да проучат дали този спад допринася за стареенето, учените дават перорално таурин или контролен разтвор веднъж дневно на женски и мъжки мишки на средна възраст от див тип до края на живота. Хранените с таурин мишки от двата пола оцеляват по-дълго от контролните мишки. Средната продължителност на живота на третирани с таурин мишки се увеличава с 10 до 12%, а очакваната продължителност на живота на възраст 28 месеца се увеличава с около 18 до 25%. 

  Смислената терапия против стареене трябва не само да подобри продължителността на живота, но и продължителността на здравето – периода на здравословен живот. Затова учените изследват здравето на мишки на средна възраст, хранени с таурин, и откриват подобрено функциониране на костите, мускулите, панкреаса, мозъка, мазнините, червата и имунната система, което показва цялостно увеличение на продължителността на здравето. Подобни ефекти се наблюдават и при маймуни. 

  За да проверят дали наблюдаваните ефекти на таурина надхвърлят границите на видовете, изследователите проучват дали добавянето на таурин увеличава продължителността на живота на червеите и дрождите. Въпреки че тауринът не повлиява репликативния живот на едноклетъчните дрожди, той увеличава продължителността на живота на многоклетъчните червеи. 

  Изследвания на механизма или механизмите, чрез които добавките с таурин подобряват продължителността на здравето и живота, разкриват, че тауринът повлиява положително няколко отличителни белега на стареенето. Тауринът намалява клетъчното стареене, предпазва от дефицит на теломераза, потиска митохондриалната дисфункция, намалява увреждането на ДНК и отслабва възпалението. 

  Асоциативен анализ на метаболитни клинични рискови фактори при хора показва, че по-ниските концентрации на таурин, хипотаурин и N-ацетилтаурин са свързани с неблагоприятно здраве, като повишено абдоминално затлъстяване, хипертония, възпаление и разпространение на диабет тип 2. Нещо повече, екипът открива, че една тренировка физически упражнения повишава концентрациите на тауринови метаболити в кръвта, което може частично да е в основата на ефектите на упражненията против стареене.

  Изобилието на таурин намалява по време на стареенето. Обръщането на този спад чрез добавяне на таурин увеличава продължителността на здравето и продължителността на живота при мишки и червеи и продължителността на здравето при маймуните. Това идентифицира дефицита на таурин като двигател на стареенето при тези видове. За да се провери дали дефицитът на таурин е двигател на стареенето и при хората, са необходими дългосрочни, добре контролирани изпитвания за добавяне на таурин, които измерват продължителността на здравето и продължителността на живота като резултати, пише екипът от учени в своето заключение.

  Пред BBC д-р Виджай Ядав, който ръководи изследователския екип в медицинския център в Ървинг на Колумбия, отказа да разкрие дали приема или не таурин като добавка и каза „нека изчакаме приключването на клиничните изпитвания, преди да препоръчаме на по-широкото население да отидат до рафта в магазин за хранителни стоки и да купят таурин“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа