неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  632 прочитания

  Близо 700 студенти от 47 страни кандидатствали за лятната стажантска програма на INSAIT

  Одобрени са 8, като повечето са възпитаници на най-реномираните университети в света
  05 юли 2023, 13:58 a+ a- a

  Общо 686 кандидати от 47 държави се състезаваха за първата лятна стажантска програма на института INSAIT. От тях одобрени са едва 8, като повечето са възпитаници на най-реномираните университети в света – Оксфорд, Калифорнийския университет – Бъркли, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и др. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в института. Той разговаря с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния директор Борислав Петров, както и с част от изследователския екип на института.

  Научноизследователската и развойна дейност на INSAIT включва изследвания в областта на изкуствения интелект и квантовите технологии, в т.ч. за управление на автономни автомобили, големи езикови модели, машинно зрение за автономни роботи и надежден изкуствен интелект и квантови изчисления от следващо поколение, като вече са изпратени първите научни статии в конференции за изкуствен интелект и информатика.

  „Имаме студенти от най-добрите университети в света, които искат да продължат развитието и обучението си при нас. Това не е заради стипендиите или локацията, а заради знанията, които могат да добият тук“, допълни проф. Мартин Вечев.

  „Работата на INSAIT е сред тези примери, които не само трябва да популяризираме, но и да се опитаме да мултиплицираме в други области. Защото вие доказвате, че България може да бъде лидер в една от най-конкурентните сфери в света“, каза проф. Цоков.

  Той подчерта, че и финансовите резултати на института показват устойчивостта на проекта. INSAIT е привлякъл повече средства от големи технологични компании отколкото от държавния бюджет. „Водещо в науката никога не трябва да бъдат финансовите резултати, но фактът, че някои от най-големите технологични компании в света инвестират в INSAIT, дава увереност, че стратегическият приоритет на държавата в тази област има устойчивост и бъдеще“, допълни проф. Цоков.

  Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той има стратегическо партньорство с Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, Google, Amazon, VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията