неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  584 прочитания

  Някои от най-добрите британски университети постигнаха съгласие как да използват ИИ

  Подписан е набор от ръководни принципи за етичното използване на технологията от студенти и преподаватели
  06 юли 2023, 07:42 a+ a- a

  Снимка: Oxford University

  Асоциация на водещите университети в Обединеното кралство подписа набор от ръководни принципи за етичното използване на генеративен изкуствен интелект (ИИ/AI) сред своите студенти и персонал, в опит да се справи с все по-разпространеното използване на технологията в академичните среди, отбелязва Quartz.

  Заместник-ректорите на всичките 24 университета от Russell Group, които включват Оксфордския университет, Лондонското училище по икономика, Кеймбриджкия университет и Имперския колеж в Лондон, разработиха пет ръководни принципа, които ще стимулират използването на AI в класове и офиси.

  Тези насоки се опитват да намерят баланс между отговорното използване на технологията и избягването на неправилното боравене с нея. Университетите се съгласиха да подкрепят студентите и персонала да станат грамотни по AI, позволявайки на персонала да бъде оборудван, за да подпомага студентите да използват ефективно генеративни инструменти за AI. Те също така ще адаптират преподаването и оценяването, за да включат етичното използване на генеративен ИИ и ще подкрепят равния достъп до технологията, като същевременно гарантират спазването на академичната строгост и почтеност. Последният принцип е обещанието на университетите да работят съвместно, за да споделят най-добри практики, докато ИИ се развива.

  Принципите признават, че AI идва с много вратички за плагиатство, пристрастия, погрешно тълкуване на информация и може да бъде изграден на гърба на лошо платени работници. Въпреки това споразумението показва промяна в отношението към технологията.

  Преди 4 месеца университети в Обединеното кралство предупреждаваха да не се използва ChatGPT на OpenAI в заданията на студентите, тъй като твърденията за измама с помощта на чатбот се появиха в различни университети в цялата страна, на фона на идеята, че плагиатството на AI може да бъде трудно за идентифициране.

  През март 2023 г. няколко университета, включително някои от тези, свързани с Russell Group, забраниха изцяло използването на ИИ, предупреждавайки за изключването на студенти, уловени да използват технологията в обучението и оценяването си. През април някои университети в групата заявиха, че ще се откажат от Turnitin, софтуер, който твърди, че открива базирано на AI плагиатство с 98% точност, заявявайки, че може лъжливо да обвини студентите в измама.

  Тези университети в Обединеното кралство вече са обещали да включат етичната употреба на ИИ в преподаването и оценяването като „по-скоро възможност, отколкото заплаха“ за тяхната академична почтеност.

  „Възходът на генеративния ИИ има потенциал за дълбоко въздействие върху начините, по които преподаваме, учим, оценяваме и имаме достъп до образование“, се казва в съвместно изявление, издадено от университетите. „Нашите университети искат да гарантират, че генеративните AI инструменти могат да се използват в полза на студентите и персонала.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията