четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  818 прочитания

  Дни на математиката в София

  Повече от 200 учени от над 30 държави ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката по време на международната конференция
  07 юли 2023, 10:25 a+ a- a

  Изображение: БАН

  От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, организира Международната конференция „Дни на математиката в София“ (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката. 

  Официалното откриване на конференцията ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia (София, площад „Васил Левски“). „Дни на математиката в София“ се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

  За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

  По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г., която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена и връчена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата. Предишните носители на Наградата са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020). 

  В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи „Хаусдорфова геометрия на полиномите“, посветена на основателя си академик Благовест Сендов, Инвариантни разстояния и метрики в комплексния анализ“, Третата среща на младите български математици, както и заседания в 7 секции и 5 мини-симпозиума. 

  Международната конференция „Дни на математиката в София 2023“ се провежда с подкрепата на Научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ), Министерството на образованието и науката и Фондация „Саймънс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 секунди
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 51 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа