събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1011 прочитания

  Дни на математиката в София

  Повече от 200 учени от над 30 държави ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката по време на международната конференция
  07 юли 2023, 10:25 a+ a- a

  Изображение: БАН

  От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, организира Международната конференция „Дни на математиката в София“ (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката. 

  Официалното откриване на конференцията ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia (София, площад „Васил Левски“). „Дни на математиката в София“ се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

  За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

  По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г., която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена и връчена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата. Предишните носители на Наградата са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020). 

  В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи „Хаусдорфова геометрия на полиномите“, посветена на основателя си академик Благовест Сендов, Инвариантни разстояния и метрики в комплексния анализ“, Третата среща на младите български математици, както и заседания в 7 секции и 5 мини-симпозиума. 

  Международната конференция „Дни на математиката в София 2023“ се провежда с подкрепата на Научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ), Министерството на образованието и науката и Фондация „Саймънс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 23 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект