неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    576 прочитания

    Лекарства предотвратяват стареенето на органи в по-възрастни донори

    Методът може да помогне за това повече органи да са достъпни за трансплантация
    20 септември 2023, 12:00 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Клас лекарства, които прекъсват ключов процес, свързан със стареенето, може някой ден да позволи на хирурзите по трансплантация да използват повече органи от по-възрастни донори, показват експерименти с мишки.

    Използването на по-стари донорски органи е от съществено значение заради недостиг. Но хирурзите обикновено се опитват да ги запазят за трансплантация на по-възрастни пациенти, тъй като тези органи са склонни да функционират по-зле при по-млади възрастни.

    Лекарствата, известни като сенолитици, предотвратяват прехвърлянето на така наречените стареещи клетки, които са спрели да се размножават, но вместо да умират, продължават да отделят химикали, които предизвикват възпаление. Клетъчното стареене е по-често срещано с остаряването на тъканите.

    В Атина на конгреса на Европейското дружество за трансплантация на органи 2023 г. изследователи съобщиха, че когато са трансплантирали сърца от млади и стари мишки донори на млади мишки реципиенти, реципиентите на стари сърца са имали повече стареещи клетки в своите лимфни възли, черен дроб и мускули и повишени маркери на възпаление в кръвта им в сравнение с реципиентите на млади сърца. Мишките, които са получили стари сърца, също са имали повече физически и когнитивни увреждания след това.

    Когато по-възрастните мишки донори са били лекувани предварително със сенолитици – препаратът за левкемия на Bristol Myers Squibb Sprycel (дазатиниб) и добавката кверцетин - прехвърлянето на стареещи клетки и нивата на възпалителни маркери са значително намалени и физическата годност на реципиентите е сравнима с мишките, които са получили по-млади органи, съобщават изследователите.

    Те се надяват в крайна сметка да използват сенолитици, за да предотвратят прехвърлянето на стареене при хората. „Това изследване... може не само да ни помогне да подобрим резултатите, но и да направим повече органи достъпни за трансплантация“, каза в изявление ръководителят на изследването Стефан Тулиус от Brigham and Women’s Hospital в Бостън.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години