сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  428 прочитания

  Лекарства предотвратяват стареенето на органи в по-възрастни донори

  Методът може да помогне за това повече органи да са достъпни за трансплантация
  20 септември 2023, 12:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Клас лекарства, които прекъсват ключов процес, свързан със стареенето, може някой ден да позволи на хирурзите по трансплантация да използват повече органи от по-възрастни донори, показват експерименти с мишки.

  Използването на по-стари донорски органи е от съществено значение заради недостиг. Но хирурзите обикновено се опитват да ги запазят за трансплантация на по-възрастни пациенти, тъй като тези органи са склонни да функционират по-зле при по-млади възрастни.

  Лекарствата, известни като сенолитици, предотвратяват прехвърлянето на така наречените стареещи клетки, които са спрели да се размножават, но вместо да умират, продължават да отделят химикали, които предизвикват възпаление. Клетъчното стареене е по-често срещано с остаряването на тъканите.

  В Атина на конгреса на Европейското дружество за трансплантация на органи 2023 г. изследователи съобщиха, че когато са трансплантирали сърца от млади и стари мишки донори на млади мишки реципиенти, реципиентите на стари сърца са имали повече стареещи клетки в своите лимфни възли, черен дроб и мускули и повишени маркери на възпаление в кръвта им в сравнение с реципиентите на млади сърца. Мишките, които са получили стари сърца, също са имали повече физически и когнитивни увреждания след това.

  Когато по-възрастните мишки донори са били лекувани предварително със сенолитици – препаратът за левкемия на Bristol Myers Squibb Sprycel (дазатиниб) и добавката кверцетин - прехвърлянето на стареещи клетки и нивата на възпалителни маркери са значително намалени и физическата годност на реципиентите е сравнима с мишките, които са получили по-млади органи, съобщават изследователите.

  Те се надяват в крайна сметка да използват сенолитици, за да предотвратят прехвърлянето на стареене при хората. „Това изследване... може не само да ни помогне да подобрим резултатите, но и да направим повече органи достъпни за трансплантация“, каза в изявление ръководителят на изследването Стефан Тулиус от Brigham and Women’s Hospital в Бостън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 3 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 5 часа
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI
  преди 5 часа
  Проучване: За 2/3 от хората по света AI ще е от полза за работата им
  В момента около 70% от служителите използват активно GenAI, сочи доклад на Adecco Group
  преди 21 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 1 ден
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад