събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1124 прочитания

    Българка спечели единствения международен конкурс за студенти-очни специалисти OptiStudent™ Awards

    Михаела Бачева е възпитаник на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
    25 септември 2023, 09:43 a+ a- a

    Снимка: МОН

    Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ надмина конкуренцията от Великобритания, Белгия, Германия, Испания и Чехия, за да спечели единствения по рода си международен конкурс за студенти-очни специалисти OptiStudent™ Awards.

    България за първи път печели състезанието, като победителите през предишните години са били изключително от старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по оптометрия спрямо тази относително нова специалност в нашата страна.

    Презентацията-победител на Михаела Бачева е на тема „Характеризиране на слъзния филм и на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи“. Целта на работата е да обедини в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката между омокрянето (т.е. пряко измерим лабораторен физичен параметър) на различни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхност.

    Крайната цел на такива изследвания е създаването на модел, който позволява, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична ефективност in vivo, още преди да стартира изпитанието върху хора. Това разрешава и разработването на основан върху знание процес на дизайн на нови материали за контактни лещи с повишен комфорт при носене и подобрено клинично представяне. Ментори и ръководители на българския победител са доц. д-р Георги Георгиев и физик Ани Коева от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

    Организатор на състезанието е CooperVision – лидер в производството на контактни лещи. Победителката Михаела ще представи проекта си на най-престижната международна конференция в областта на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024.

    Зад нейния успех се крият дълги дни и нощи усилен труд по изготвяне на проучването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Това тя съчетава с образованието си и практика като оптометрист. Дори при завръщането си като победител, тя продължи да се подготвя за приeмен изпит по магистърска програма „Оптометрия“ във Физическия факултет на СУ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години