неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    742 прочитания

    Нобеловата награда за медицина и физиология бе връчена на двама учени

    Каталин Карико и Дрю Вайсман получиха отличието за откритията си относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19
    03 октомври 2023, 12:30 a+ a- a

    Нобеловата асамблея в Каролинския институт присъди Нобеловата награда за физиология или медицина за 2023 г. съвместно на Каталин Карико и Дрю Вайсман за техните открития относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19.

    Откритията на двамата Нобелови лауреати бяха от решаващо значение за разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19 по време на пандемията, която започна в началото на 2020 г. Чрез своите новаторски открития, които коренно промениха разбирането за това как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, лауреатите допринесоха за безпрецедентната скорост на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в съвремието, се казва в съобщение на Каролинския институт.

    Каталин Карико е родена през 1955 г. в Солнок, Унгария. Тя получава докторска степен от университета в Сегед през 1982 г. и извършва постдокторантски изследвания в Унгарската академия на науките в Сегед до 1985 г. След това провежда постдокторантски изследвания в университета Темпъл, Филаделфия, и Университета по здравни науки, Бетесда. През 1989 г. тя е назначена за асистент в Университета на Пенсилвания, където остава до 2013  г. След това става вицепрезидент и по-късно старши вицепрезидент в BioNTech RNA Pharmaceuticals. От 2021 г. тя е професор в университета в Сегед и помощник-професор в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания.

    Дрю Вайсман е роден през 1959 г. в Лексингтън, Масачузетс, САЩ. Получава докторска и докторска степен от Бостънския университет през 1987 г. Прекарва клиничното си обучение в Медицински център Beth Israel Deaconess към Харвардското медицинско училище и постдокторантски изследвания в Националния институт по здравеопазване. През 1997 г. Вайсман създава своя изследователска група в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания. Той е лауреат на семейството на Робъртс* по изследване на ваксини и директор на Penn Institute for RNA Innovations.

    *Фондацията на Айлийн и Брайън Робъртс създава дарената професорска длъжност през 2021 г., за да гарантира непрекъснатостта на работата на д-р Дрю Вайсман, който е първият професор на тази длъжност по изследване на ваксини. Семейство Робъртс създава и фонда за стипендии на Каталин Карико за разработване на ваксини в знак на признание за д-р Каталин Карико. Вайсман и карико са пионери в иРНК технологията, която се използва във ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna срещу Covid-19. В тяхна чест дарената професура подкрепя член на факултета по инфекциозни болести с фокус върху изследването на ваксини, а стипендията подкрепя учени, обучаващи се по ваксинология в Института по имунология на Пен.
    Айлийн и Браян Робъртс са активни филантропи, чието гражданско лидерство е подкрепило организации в здравеопазването, образованието и изкуствата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години