събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  650 прочитания

  Нобеловата награда за медицина и физиология бе връчена на двама учени

  Каталин Карико и Дрю Вайсман получиха отличието за откритията си относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19
  03 октомври 2023, 12:30 a+ a- a

  Нобеловата асамблея в Каролинския институт присъди Нобеловата награда за физиология или медицина за 2023 г. съвместно на Каталин Карико и Дрю Вайсман за техните открития относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19.

  Откритията на двамата Нобелови лауреати бяха от решаващо значение за разработването на ефективни иРНК ваксини срещу Covid-19 по време на пандемията, която започна в началото на 2020 г. Чрез своите новаторски открития, които коренно промениха разбирането за това как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, лауреатите допринесоха за безпрецедентната скорост на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в съвремието, се казва в съобщение на Каролинския институт.

  Каталин Карико е родена през 1955 г. в Солнок, Унгария. Тя получава докторска степен от университета в Сегед през 1982 г. и извършва постдокторантски изследвания в Унгарската академия на науките в Сегед до 1985 г. След това провежда постдокторантски изследвания в университета Темпъл, Филаделфия, и Университета по здравни науки, Бетесда. През 1989 г. тя е назначена за асистент в Университета на Пенсилвания, където остава до 2013  г. След това става вицепрезидент и по-късно старши вицепрезидент в BioNTech RNA Pharmaceuticals. От 2021 г. тя е професор в университета в Сегед и помощник-професор в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания.

  Дрю Вайсман е роден през 1959 г. в Лексингтън, Масачузетс, САЩ. Получава докторска и докторска степен от Бостънския университет през 1987 г. Прекарва клиничното си обучение в Медицински център Beth Israel Deaconess към Харвардското медицинско училище и постдокторантски изследвания в Националния институт по здравеопазване. През 1997 г. Вайсман създава своя изследователска група в Медицинския факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания. Той е лауреат на семейството на Робъртс* по изследване на ваксини и директор на Penn Institute for RNA Innovations.

  *Фондацията на Айлийн и Брайън Робъртс създава дарената професорска длъжност през 2021 г., за да гарантира непрекъснатостта на работата на д-р Дрю Вайсман, който е първият професор на тази длъжност по изследване на ваксини. Семейство Робъртс създава и фонда за стипендии на Каталин Карико за разработване на ваксини в знак на признание за д-р Каталин Карико. Вайсман и карико са пионери в иРНК технологията, която се използва във ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna срещу Covid-19. В тяхна чест дарената професура подкрепя член на факултета по инфекциозни болести с фокус върху изследването на ваксини, а стипендията подкрепя учени, обучаващи се по ваксинология в Института по имунология на Пен.
  Айлийн и Браян Робъртс са активни филантропи, чието гражданско лидерство е подкрепило организации в здравеопазването, образованието и изкуствата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията