неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  603 прочитания

  Япония иска да работи с български IT и ядрени специалисти

  Министър Цоков посрещна делегация от Токайския университе
  16 октомври 2023, 08:41 a+ a- a

  Снимка: МОН

  Япония има желание да работи с български IT специалисти и експерти по ядрена енергетика. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и делегация от Токайския университет, водена от председателя на настоятелството на университета проф. д-р Кийоши Амада.

  Сътрудничеството между МОН и Токайския университет продължава вече 55 години. Освен обмен в академичната сфера, то обхваща и много други дейности като съвместно изследване на тракийското наследство от японски и български учени, обмен по линия на детския радиохор и др.

  Десетки български студенти изучават японистика, а стотици ученици учат японски език, отбеляза министър Цоков. Проф. Амада допълни, че всяка година в България се провежда конкурс по ораторско майсторство на японски език, в който голямата награда е посещение в Япония. „Има много деца, които говорят перфектно японски, въпреки че нито веднъж не са били в Япония“, изтъкна той.

  Проф. Амада сподели, че с него се е свързал министърът на търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура, който посети България през май тази година и е бил гост на института към Софийския университет INSAIT. Министър Нишимура отбелязал, че в нашата страна се обръща много сериозно внимание на изграждането и развитието на IT специалисти. Затова поискал съдействие от Токайския университет за обмяна на опит и работа с такива експерти от България.

  Проф. Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяване на контакти между японската страна и български висши училища, предлагащи обучение в областта на високите технологии. Той инициира и среща на делегацията от Токайския университет с представители на института INSAIT към СУ „Св. Климент Охридски“, като визитата ще се състои по-късно днешния ден. Министърът предложи да се работи за съвместни програми за обучение, както и за обмен на студенти по IT специалности.

  Проф. Амада сподели още, че Япония изпитва нужда от специалисти в областта на ядрената енергетика. Такива в България се подготвят в Техническия университет в София и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и там също ще бъдат търсени контакти за обмен на опит и информация.

  Проф. Амада поздрави страната ни за спечеления златен медал от българските гимнастички на Олимпиадата в Токио през 2021 г. Домакин на състезанието по художествена гимнастика беше град Имагата. Жителите му толкова се зарадваха на спечеления от българския ансамбъл златен медал, че решиха да направят паметник на този медал, а Токайският университет финансира изработването му, сподели проф. Амада. По думите му гимнастиката е станала популярна в Япония едва след като студентът от Токайския университет Моринари Уатанабе е дошъл да изучава този спорт в България. В момента той е председател на Световната федерация по този спорт, а предстои да се кандидатира и за председател на Международния олимпийски комитет.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията