четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  708 прочитания

  Обсъждат изграждане на Център за върхови постижения в биомедицината у нас

  Проектът е одобрен на първи етап от Европейската комисия
  23 октомври 2023, 14:58 a+ a- a

  сн: БАН

  Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) чл.-кор. Евдокия Пашева и научният секретар на направление “Биомедицина и качество на живот” чл.-кор. Нина Атанасова се срещнаха с Дорти Никел, член на ръководството на Институт Кюри, Париж, отговаряща за международните връзки. Срещата се проведе в БАН във връзка с изграждането на BioMedRTC – Център за върхови постижения в областта на биомедицинските изследвания и технологии.

  BioMedRTC е съвместен проект на Института по молекулярна биология “Румен Цанев” на БАН, Институт Кюри и Макс Планк института по молекулярна клетъчна биология и генетика (MPI-CBG) в Дрезден. Проектът е одобрен на първи етап от Европейската комисия по програма “Teaming for Excellence”.

  Целта на проекта BioMedRTC е да създаде Център за върхови постижения в биомедицинските изследвания и технологии, който да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот в България и Европа.

  BioMedRTC ще използва най-съвременните подходи на молекулярната и клетъчната биология, както и подходи от математическите и физическите науки, за провеждане на изследвания, които трябва да подобрят начините за диагностика и лечение на редки болести и рак.

  Центърът ще бъде разположен в София и ще включва лаборатории, инфраструктура за изследвания и обучение, както и технологичен център.

  По време на срещата Никел изрази подкрепата на Институт Кюри за изграждането на BioMedRTC. Тя посочи, че Институт Кюри е готов да сподели своя опит и експертиза с българските учени. Чл.-кор. Пашева и чл.-кор. Атанасова благодариха на д-р Никел за подкрепата и изразиха увереност, че съвместните усилия на трите института ще доведат до спечелване на проекта и създаването на успешен център за биомедицински изследвания и технологии.

  Институт Кюри е световноизвестен институт за научни изследвания, основан през 1909 г. от Мария и Пиер Кюри. Институтът е водещ в областта на физиката, химията, биологията и медицината. Институт Кюри е водещ Европейски център за лечение на рака на гърдата и един от най-престижните във Франция, занимаващ се с изследвания върху клетъчните механизми на злокачествените заболявания.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа