неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1080 прочитания

  Наградиха отличниците на България

  Сред тях са най-добрата математичка в Европа, най-малкият член на “Менса” – България, световен шампион по скоростно смятане на ум, близнаци в топ 10 на даровитите деца на света, медалисти от международни олимпиади и др.
  31 октомври 2023, 16:24 a+ a- a

  Българските ученици се състезават с най-добрите в света и често завоюват победи. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на наградите „Отличниците на България“ на вестник „24 часа“.

  „Работим за това нашата образователна система да се промени така че всички български ученици и учители да бъдат креативни, да могат да работят проектно базирано, да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност и да се развиват, като иновативни и търсещи хора“, каза Цоков. По думите му, за да си успешен във времето на информационните технологии са необходими знания и най-вече изградени умения за XXI век. „Днешните отличници са бъдещите инфлуенсъри – тези, на които всички ще искат да подражават и да следват. Те ще станат успешни създатели на компании, дизайнери, художници, учени, изследователи и най-вече добри хора“, каза Цоков.

  Той връчи награди на ученичките Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова, които тази година спечелиха първото национално състезание на МОН „Млади таланти в интериорния дизайн“ с изработена от тях жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от стари дървени касетки и още практични екорешения. „Тези прекрасни момичета показват защо да си отличник е готино. Защото те са екипни играчи - иновативни, креативни, целенасочени в своята дейност“, изтъкна Цоков.

  Той награди и близнаците Никола и Марина Кацарски, които са в топ 10 на даровитите деца на света. Изработено от Никола пано лети в Космоса, а Марина печели престижни конкурси по фотография.

  Отличена от министъра беше и Мария Костова, която тази година получи пълни 100 точки на матурата по български език и литература. Наградата от нейно име прие майка ѝ Мая Костова. „Лесно е да се възпитава отличник, но нашата цел не е било да възпитаваме отличника, а да възпитаме едно щастливо и здраво дете", каза тя.

  Наградени бяха общо 23-ма отличници на България. Сред тях е 12-класникът от Варненската търговска гимназия Кирил Тодоров, който миналата учебна година участва успешно в проекта на МОН „Ученически практики -2“, а през тази вече работи като програмист и отговаря за кибер сигурността в голяма банка.

  Отличен беше и Калоян Гешев, който за втора поредна година е световен шампион по скоростно смятане на ум.

  Сред отличниците на България се нареди и Виктор Лилов, който през тази година спечели златен медал на международната олимпиада по химия и сребърен по биология. Виктор прие награда и от името на Баян Гечев - златен медалист по астрономия и астрофизика, който нямаше възможност да присъства лично.

  Задочно бяха наградени и отличници, които се включиха с видео обръщения - Теодор Малчев, Даниел Димитров и Ангел Христов. Теодор е носител на сребърен медал от международната олимпиада по лингвистика, а в момента учи в "Харвард". Даниел е златен медалист - абсолютен шампион от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 г. Ангел спечели това лято бронзов медал на международната олимпиада по математика в Япония.

  С видеообръщение се включи и Веселин Маркович-носител на много медали по математика и информатика, който в момента е на поредно състезание в Словения.

  Отличия заслужиха и двама от перспективните млади учени в България - Явор Христов и Преслав Георгиев, носители на сребърни медали от Международната олимпиада по химия.

  Отличен беше и най-малкият член на “Менса” – България Иво Кирков.

  Сред лауреатите е Самуил Николов, който е приет да учи “Космически операции” в университета “Ембри-Ридъл” във Флорида.

  Наградата заслужи и десетокласничката Гергана Стоицева, която е успяла да докаже как астронавти могат да отглеждат храна по време на мисии в Космоса.

  Сред останалите отличени са Мария Дренчева -най-добрата математичка в Европа за тази година, 10-годишният Сава Троански, носител на много медали по математика от български и международни състезания и Йоана Младенова, изкарала по 100 точки на двата изпита на националното външно оценяване след седми клас.

  Награден беше и шестокласникът Марин Ботев, който участва и в създаването на филм, показващ какво е да обичаш професията си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията