неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    738 прочитания

    SpaceX с втори тест на Starship

    Този път полетът продължи 8 минути преди ракетата и корабът да се взривят над Мексиканския залив
    20 ноември 2023, 11:30 a+ a- a

    SpaceX изстреля своята мега ракета Starship, но загуби както бустера, така и космическия кораб в двойка експлозии минути след тестовия полет в събота (18 ноември). Ракетата достигна космоса след излитане от Южен Тексас, преди връзката внезапно да бъде загубена. Представители на SpaceX казаха, че изглежда системата за самоунищожение на кораба го е взривила над Мексиканския залив.

    Минути по-рано отделеният бустерът е експлодирал над залива. Дотогава обаче работата му беше свършена, отбелязва Quartz.

    Съботната демонстрация продължи около 8 минути, около два пъти повече от първия тест през април, който също завърши с експлозия. Последният полет приключи, когато шестте двигателя на кораба бяха почти запалени, така че го насочат на път около света.

    Почти 121-метровият Starship е най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога, с цел да превозва хора до Луната и Марс. Starship е с 10 метра по-висок от ракетата Saturn V на НАСА, която отнесе хора до Луната преди повече от половин век, и 23 метра по-висок от ракетата Space Launch System на НАСА, която летя около Луната и обратно, без екипаж, миналата година. И има приблизително двойно по-голяма тяга при излитане.

    Според коментаторът на SpaceX Джон Инспрукър, излитането е било успешно, отбелязвайки, че всичките 33 бустерни двигателя са задействани, както е проектирано, за разлика от последния път. Бустерът също се е отделил безпроблемно от космическия кораб, който достигна височина 148 километра. Коментаторът Кейт Тайс добавя: „Имаме толкова много данни и всичко това ще ни помогне да се подобрим за следващия ни полет.“

    SpaceX се е стремила към надморска височина от 240 километра, достатъчно висока, за да изпрати космическия кораб с форма на куршум около земното кълбо, преди да се хвърли в Тихия океан близо до Хавай около 1,5 часа след излитане.

    След демонстрацията на полета през април, SpaceX направи десетки подобрения на ракетата, както и на стартовата площадка. Федералната авиационна администрация (FAA) одобри ракетата за полет, след като потвърди, че всички предписания за безопасността и околната среда са изпълнени.

    След изстрелването в събота FAA каза, че няма съобщения за наранявания или обществени щети и че е в ход разследване, за да се установи какво се е объркало. SpaceX не може да изстреля друг Starship, докато прегледът не приключи и не бъдат направени корекции, добави FAA.

    НАСА разчита на Starship, за да изпрати астронавти на Луната до края на 2025 г. или малко след това. Космическата агенция възложи на SpaceX договор за $3 млрд., за да го осъществи, като прехвърли астронавтите от своята капсула Orion до Starship в лунна орбита, преди да се насочат към повърхността.

    Мъск написа в своя акаунт в X/Twitter, че е инспектирал стартовата площадка и тя няма нужда от никакви ремонти за следващо изстрелване. В поста си той поздравява екипа на SpaceX за това че са успяли да създадат и изградят толкова стабилна система, толкова бързо.

    След като Starship бъде утвърден, Мъск планира да използва мегаракетите за многократна употреба, за да изведе сателити в орбита около Земята и оборудване и хора до Луната и евентуално до Марс.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години