неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1588 прочитания

    Проучване установи наличието на „дълъг грип“

    Също като Covid, грипът носи значителен риск от продължителни симптоми
    15 декември 2023, 16:23 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Хората, които са били хоспитализирани с грип, са изложени на повишен риск от по-дългосрочни здравословни проблеми, подобни на тези с продължителен Covid, показва ново проучване, публикувано в Lancet Infectious Diseases.

    Докато симптомите, свързани с такъв „дълъг грип“, изглеждат по-фокусирани върху белите дробове, отколкото продължаващите симптоми на Covid, и в двата случая рискът от смърт и увреждане е по-голям през месеците след заразяването, отколкото през първите 30 дни, пише The Guardian.

    „Много ясно е, че дългият грип е по-лош от грипа, а дългият Covid е по-лош от Covid“, каза д-р Зияд Ал-Али, клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, който ръководи изследването. Той е мотивиран да проучи феномена, след като наблюдава мащаба на дългосрочното заболяване, преживяно от хора, които са се възстановили от Covid.
    „Преди пет години не би ми хрумнало да изследвам възможността за „дълъг грип“. Но един от основните уроци, които научихме от тази пандемия, е, че вирус, който всички първоначално смятахме, че може да причини само остро заболяване, оставя милиони хора с дълъг Covid, каза той. „Чудехме се дали това може да се случи с други неща. Възможно ли е да се случва при грип например?“

    За да разследват, Ал-Али и колеги анализират медицинските досиета на 81 280 пациенти в САЩ, които са били хоспитализирани с Covid и 10 985, които са били хоспитализирани със сезонен грип, като са ги проследили поне 18 месеца, за да научат за техните рискове от смърт, повторно приемане в болница и 94 различни здравни проблема, засягащи основните системи на тялото.

    Изследването установява, че докато пациентите с Covid са били изправени пред по-голям риск от смърт или повторно приемане в болница през следващите 18 месеца, и двете инфекции носят значителен риск от продължаващо увреждане и заболяване.

    И в двата случая повече от половината смъртни случаи и инвалидност са настъпили през месеците след инфекцията, за разлика от първите 30 дни. И докато симптомите, свързани с дългия грип, са по-склонни да се съсредоточат върху белите дробове – например недостиг на въздух или кашлица – в сравнение с пациенти с Covid, и двете групи са изложени на по-голям риск от умора, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и неврологични проблеми и свързани симптоми с други системи на органи през следващите месеци.

    „Много хора смятат, че са преболедували Covid-19 или грип, след като са били изписани от болницата. Това може да е вярно за някои хора. Но нашите изследвания показват, че и двата вируса могат да причинят дългосрочни заболявания“, казва Ал-Али. „Концептуализирането на тези заболявания като остри заболявания всъщност е само разглеждане на върха на айсберга и засенчва много по-високата цена от неблагоприятни здравни резултати, които се случват в пост-острата фаза. Някои хора завършват със сериозни дългосрочни здравословни проблеми. Трябва да се събудим за тази реалност и да спрем да омаловажаваме вирусните инфекции и да разберем, че те са основни двигатели на хроничните заболявания.“

    Проучването не е предназначено да определи каква част от хоспитализираните с грип развиват допълнителни здравословни проблеми или дали определени групи са изложени на по-висок риск и това е нещо, което екипът се надява да проучи през следващите месеци. Също така не е ясно до каква степен хората, които се разболяват от грип, но не са хоспитализирани, развиват продължителни здравословни проблеми.

    Засега Ал-Али каза, че най-важното е да се опитаме да намалим риска от хоспитализация от тези заболявания чрез ваксинация и, в случай на Covid, антивирусни лекарства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години