неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    491 прочитания

    Започна тестване на ваксина срещу вируса Нипа

    Ваксината е разработена от Университета Оксфорд
    15 януари 2024, 12:41 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Оксфордският университет съобщи, че е започнал тестване върху хора на експериментална ваксина срещу вируса Нипа , който доведе до огнища в индийския щат Керала и други части на Азия. Все още няма ваксина срещу смъртоносния вирус. Нипа е идентифициран за първи път преди около 25 години в Малайзия и води до огнища в Бангладеш, Индия и Сингапур, съобщава „Ройтерс“.

    Нипа (на английски: Nipah) е остропротичащо респираторно и неврологично заболяване по свинете и човека. Заболяването е зооноза (бел.ред.:група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно).

    Характеризира се с висока телесна температура, сърдечни и респираторни нарушения, които с напредване на заболяването се задълбочават. Преобладават неврологичните признаци, болните изпадат в кома и често изхода от заболяването е смърт. Причина за заболяването е вирус от род Henipavirus включен в семейство Paramyxoviridae.

    При хората признаците на заболяването варират от асимптоматично протичане на инфекцията до летален изход вследствие на енцефалит (бел.ред.: възпаление на мозъчната кора). Заразените хора първоначално развиват грипоподобни симптоми – треска, главоболие, миалгия (мускулна болка), повръщане и болки в гърлото. По-късно се появяват по-тежки признаци – виене на свят, сънливост, промяна на съзнанието и неврологични симптоми, в резултат на остър енцефалит. Някои хора може да развият атипична пневмония с тежки дихателни проблеми. При развитието на тежък енцефалит хората изпадат в кома и за 24 до 48 часа заболяването завършва със смърт.

    Повечето хора, които оцеляват остър енцефалит се възстановяват напълно, но при около 20% от тях са с остатъчни неврологични последици като постоянни гърчове и личностни промени.
    Първите участници в опита в Оксфорд получиха дози от ваксината миналата седмица. Инжекцията е базирана на същата технология като тази, използвана при ваксините срещу Covid-19 на AstraZeneca и Serum Institute of India.

    Проучването с 51 пациенти в ранен стадий ще се проведе в Оксфорд и ще изследва безопасността и имунния отговор на ваксината при хора на възраст от 18 до 55 години, каза говорител на Института за пандемични науки на университета. Очаква се да последват допълнителни изпитания в засегната от Нипа страна.

    „Нипа има епидемичен потенциал, като неговите гостоприемници, плодови прилепи, се намират в райони, където живеят над 2 млрд. души. Това изпитание е стъпка напред в усилията за изграждане на набор от инструменти за защита срещу този вирус убиец“, каза д-р Ин-Кю Юн, изпълнителен директор на Коалицията за иновации за епидемична готовност (CEPI).

    Изпитването се ръководи от Oxford Vaccine Group и се финансира от CEPI, глобална коалиция, която подкрепя разработването на ваксини срещу възникващи инфекциозни заболявания.
    През 2022 г. Moderna също започна ранен етап на клинично изпитване на ваксина срещу вируса Нипа, която разработи съвместно със Национален институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ.

    През септември индийският щат Керала стана свидетел на четвъртото си огнище на Нипа за пет години, с шестима заразени и два смъртни случая.

    Инфекцията може да причини треска, главоболие, кашлица и затруднено дишане, като вероятно ще последва оток на мозъка. Смъртността от него се оценява на 40% до 75%, според Световната здравна организация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години