събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    632 прочитания

    Колко е ефективна ваксината срещу човешкия папилома вирус?

    Ново проучване в Шотландия на жени родени в периода 1988-1996 не открива нито един случай на рак на шийката на матката при ваксинираните преди 14 г.
    26 януари 2024, 16:19 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Историческо проучване от Шотландия показва въздействието на ваксините срещу човешкия папилома вирус (HPV) в реалния свят: страната не е открила нито един случай на рак на шийката на матката при жени, родени между 1988-1996 г., които са били напълно ваксинирани срещу HPV на възраст между 12 и 13 години.

    Много предишни проучвания показват, че ваксините срещу HPV са изключително ефективни за предотвратяване на рак на шийката на матката. Но проучването, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, е първото, което наблюдава национална кохорта от жени за толкова дълъг период от време и не открива поява на рак на шийката на матката, отбелязва The STAT.

    „Проучването е супер вълнуващо. Това показва, че ваксината е изключително ефективна“, каза Катлийн Шмелер, професор по гинекологична онкология в Университета на Тексас, MD Anderson Cancer Center, която не е участвала в изследването. „Очевидно е рано. Тъкмо започваме да виждаме първите данни за въздействието на ваксината, защото отнема толкова много време от момента на поставяне на ваксината до ефекта.“

    Резултатите подчертават значението на работата за увеличаване приемането на ваксината срещу HPV в САЩ, каза Шмелер. Шотландия, например, въведе рутинна имунизация в училищата през 2008 г. и близо 90% от учениците в четвъртата си година в средното училище (еквивалентно на 10-ти клас в САЩ) през учебната 2022-2023 г. са получили поне една доза от ваксината. В САЩ, където ваксините срещу HPV не се прилагат в училище, усвояването сред юноши на възраст от 13 до 17 години е малко над 60%.

    Проучването също така посочва колко важно е времето за ваксиниране. „Момичетата, които не са развили рак, са били ваксинирани, преди да станат сексуално активни“, каза Шлемер.
    Авторите на изследването в Шотландия наблюдават досиетата на всички жени, родени между 1988 и 1996 г., които отговарят на условията за скрининг за рак, около 450 000 жени. От тази група 40 000 са били ваксинирани на възраст между 12 и 13 години, а 124 000 са получили ваксините на или след 14-годишна възраст. Останалите жени, близо 300 000, не са били ваксинирани.

    Не са открити случаи на рак на шийката на матката сред жените, които са били ваксинирани преди да навършат 14 години, дори ако са получили само една или две дози от ваксината, а не пълния протокол от три дози. Също така трябва да се отбележи, че жените, които са получили протокола с три дози на възраст между 14 и 22 години, също са се възползвали значително. Въпреки че в тази група са регистрирани някои случая на рак на шийката на матката, честотата (3,2 случая на 100 000 жени) е 2,5 пъти по-ниска, отколкото сред неваксинираните жени (8,4 случая на 100 000 жени).

    „Бях много изненадан, че няма случаи“ на рак в групата, която е получила ваксини преди 14-годишна възраст, каза Тим Палмър, бивш клиничен ръководител за цервикален скрининг в Шотландия и консултант по имунизация срещу HPV в Public Health Scotland, който е водещ автор на изследването. „В тази възрастова група очаквах около 15 до 17 годишно в Шотландия, а нямаме нито един.“

    Видовете ваксини, приложени на кохортите, наблюдавани в проучването, се променят с появата на по-нови, покриващи повече типове HPV. До 2012 г. използваната ваксина е двувалентната Cervarix, насочена срещу HPV 16 и 18. След това се прилага четиривалентната Gardasil до 2023 г., когато е въведена деветвалентната Gardasil 9.

    Ето защо все още е възможно ракът на маточната шийка да възникне дори при ваксинирани жени, причинен от HPV щамове, които не са покрити от по-ранните ваксини. „Очевидно има други видове HPV, които причиняват рак“, каза Палмър, отбелязвайки, че настоящите резултати не означават, че случаи на рак на маточната шийка, причинени от по-малко високорискови щамове на HPV, няма да се появят в анализираната кохорта в бъдеще.

    Резултатите от проучването не намаляват необходимостта от продължаване на скринингите за ранно откриване на рак на маточната шийка, причинен от типове HPV, които не са били покрити в оригиналната двувалентна ваксина, каза Палмър, но ваксините ефективно са насочени към по-агресивните щамове на HPV (16 и 18).

    Въздействието на ваксинацията е по-голямо сред жените с по-нисък социално-икономически статус, които иначе съобщават за по-чести случаи на рак, каза Палмър.

    Вили Пименоф, старши изследовател в Karolinska Institutet и професор в Университета на Оулу във Финландия, публикува резултатите от голямо кохортно проучване във Финландия през ноември 2023 г., което показа ефективността на кохортната ваксинация за създаване на колективен имунитет срещу HPV. Той каза, че резултатите от Шотландия потвърждават откритията му. „Когато ваксинирате по кохортен начин, изглежда има много силен, защитен имунитет в тези общности“, каза Пименоф, който не е участвал в шотландското проучване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години