събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1780 прочитания

    Одисей кацна на Луната

    За първи път от 1972 г. американски космически апарат се приземява на повърхността на спътника
    23 февруари 2024, 10:15 a+ a- a

    Изображения: Intuitive Machines

    Мисията на Intuitive Machines от Хюстън преодоля трудности, възникнали в последния момент. Компанията съобщи, че първото частно построено средство, което е стигнало до Луната, „е изправено и започва да изпраща данни“ обратно на Земята.

    За първи път от половин век космически кораб, създаден в Америка, кацна на Луната, припомня The New York Times. Роботизираният спускаем апарат е първото американско превозно средство на Луната след Аполо 17 през 1972 г. – последната глава в удивителното постижение на човечеството да изпраща хора на Луната и да ги връща живи. Това е подвиг, който не е повтарян или дори опитван оттогава.

    Спускаемият апарат Одисей, който е малко по-голям от телефонна кабина, пристигна в южната полярна област на Луната в 18:23 часа Източно време в четвъртък (22 февруари).
    Времето за кацане дойде и отмина в тишина, докато контролерите на полета чакаха да чуят потвърждение за успеха. Очакваше се кратка пауза в комуникацията, но минаха минути. Тогава Тим Крейн, главен технологичен директор на Intuitive Machines, базираната в Хюстън компания, която построи Одисей, съобщи, че е засечен слаб сигнал от космическия кораб.
    „Слабо е, но е там“, каза той. Малко по-късно той обяви: „Това, което можем да потвърдим без съмнение, е, че нашето оборудване е на повърхността на Луната и ние предаваме. Така че поздравления.“ По-късно той добави: „Хюстън, Одисей намери своя нов дом.“

    Но тъй като способността на космическия кораб да комуникира правилно все още не е ясна, празнуването в контролния център на мисията е приглушено. По-късно вечерта компанията съобщи още обещаващи новини. „След отстраняване на неизправности в комуникацията, контролерите на полета потвърдиха, че Одисей е изправен и започва да изпраща данни“, се казва в изявление Intuitive Machines. „В момента работим, за да свържем първите изображения от лунната повърхност.“

    Камера на борда на Одисей, лунния модул на Intuitive Machines, прави снимка на кратера Белкович K на Луната в сряда (21 февруари), преди да кацне в южния полярен регион на земния спътник в четвъртък (22 февруари)

    Въпреки че това начинание е много по-скромно от мисиите на Аполо, които доведоха до разходки на астронавти по повърхността на Луната, надеждата на НАСА е, че може да помогне за откриването на една по-революционна ера: транспортиране около Слънчевата система, което е икономично, що се отнася до космическите полети.

    Intuitive Machines е една от няколкото малки компании, които НАСА е наела да транспортират инструменти, които ще извършват разузнаване на повърхността на Луната преди завръщането на астронавтите на НАСА там, планирано за по-късно през това десетилетие.

    За тази мисия НАСА плаща на Intuitive Machines $118 млн. по програма, известна като Commercial Lunar Payload Services или CLPS, за доставяне на шест инструмента на Луната, включително стерео камера, която има за цел да улови вдигането на прах, издигнат от Одисей при приближаването му до повърхността и радиоприемник за измерване на ефектите на заредените частици върху радиосигналите.

    Има и товари от други клиенти, като фотоапарат, създаден от студенти от авиационния университет Embry-Riddle в Дейтона Бийч, Флорида, и арт проект на Джеф Кунс. Части от космическия кораб са увити в отразяващ материал, произведен от Columbia Sportswear.
    Одисей напусна Земята рано на 15 февруари на борда на ракета на SpaceX. Той влезе в лунна орбита в сряда (21 февруари).

    Мястото за кацане на Одисей е равна зона близо до кратера Малаперт А, на около 459 км. северно от южния полюс на Луната. Полярните региони на Луната привлякоха голям интерес през последните години заради замръзналата вода, скрита в сенките на кратерите там.

    Достигането до Луната се оказа труден подвиг. Освен САЩ, само правителствените космически програми на Съветския съюз, Китай, Индия и Япония успешно са поставили роботизирани спускаеми апарати на повърхността на Луната. По-рано две компании – Ispace от Япония и Astrobotic Technology от Питсбърг се опитаха и се провалиха, както и израелската неправителствена организация SpaceIL.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години