събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1590 прочитания

    Първият български ученик в историята: Рени Паскалева с публикация в най-авторитетния форум за AI в света

    Единадесетокласничката записа името си сред авторите на статия в CVPR
    27 март 2024, 14:19 a+ a- a

    Единадесетокласничката от Първа Частна Математическа Гимназия Рени Паскалева стана първият български ученик в историята, който записва имената си сред авторите на статия в CVPR – най-авторитетната научна конференция за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Тя е съавтор на разработка, която позволява на машините да разпознават и създават по-реалистични изображения на човешки емоции.

    Рени е стипендиантка в лятната AI изследователска програма за ученици (STARS) на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя работи под ръководството на учени от INSAIT и университета ETH Zürich, като активно се включва в разработването на един от проектите, който в последствие привлича внимание на световния форум и е приет за публикация.

    Ученичката е носителка на бронзов медал от Младежката Балканиада по Информатика, бронзов медал по информатика от Международната Жаутиковска Олимпиада и участва в отбора, който спечели абсолютното първо място на Турнира на младите естествоизпитатели през 2021 г.

    CVPR (Conference on Computer Vision and Pattern Recognition) е най-цитираният форум за AI и компютърно зрение в света (с хирш-5 индекс 422) и № 4 измежду всички научни сфери заедно със Science, Nature и New England Journal of Medicine.

    Всяка година стотици учени от цял свят кандидатстват за получаване на възможност да публикуват на конференцията, но малцина биват одобрени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години