петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  823 прочитания

  RSV при неваксинирани възрастни повишава рисковете за сърцето

  Ново проучване показва, че при тази група сърдечните инциденти са по-чести
  17 април 2024, 14:24 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Сърдечните инциденти са чести сред по-възрастните неваксинирани пациенти, които са хоспитализирани с инфекция с респираторен синцитиален вирус (RSV)*, според ново проучване.

  Сред 6248 неваксинирани възрастни в САЩ на възраст 50 или повече години, които са били хоспитализирани с RSV, повече от един на петима е претърпял остро сърдечно събитие, съобщиха изследователи в JAMA Internal Medicine. Тези, които са преживели едно от тези събития, са имали 54% по-висок риск от нужда от интензивно лечение и 77% по-висок риск от смърт в болницата в сравнение с пациентите, които не са имали такъв инцидент.

  Най-често срещаното нежелано сърдечно събитие е сърдечна недостатъчност, възникваща при 16%. Документирани са също остри запушвания на артериите, носещи кръв към сърцето, кризи с високо кръвно налягане, животозастрашаващи проблеми със сърдечния ритъм и шок.

  Тези усложнения се появяват при приблизително един на всеки трима пациенти с анамнеза за сърдечни проблеми и при почти един на всеки 10 без предишна диагноза сърдечно-съдово заболяване.

  Редакционна статия, публикувана с доклада, посочва, че наскоро одобрените ваксини от Pfizer и GSK са ефективни за предотвратяване на тежки RSV инфекции при възрастни на 60 или повече години, а предварителните данни предполагат, че те също са безопасни и ефективни при по-млади възрастни.

  „Много клиницисти и пациенти все още не са наясно с тежестта на заболяването и прогнозата на RSV при по-възрастни хора“, отбелязва редакцията, добавяйки, че в САЩ ваксините „непостоянно се покриват от застрахователите“ за пациенти, които не са включени в Medicare.

  „Умората от ваксини и бариерите за достъп сред лицата, отговарящи на условията, трябва да бъдат разгледани, за да се подобри усвояването от тези, които могат да се възползват“, се казва в редакционната статия, цитирана от „Ройтерс“.

  *RSV (Respiratory syncytial virus) от английски – Респираторен синцитиален вирус е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но RSV може да бъде сериозна заплаха за бебета и възрастни над 60-годишна възраст. При тях вирусът може да доведе до тежка инфекция и необходимост от хоспитализация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 11 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон