вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    763 прочитания

    RSV при неваксинирани възрастни повишава рисковете за сърцето

    Ново проучване показва, че при тази група сърдечните инциденти са по-чести
    17 април 2024, 14:24 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Сърдечните инциденти са чести сред по-възрастните неваксинирани пациенти, които са хоспитализирани с инфекция с респираторен синцитиален вирус (RSV)*, според ново проучване.

    Сред 6248 неваксинирани възрастни в САЩ на възраст 50 или повече години, които са били хоспитализирани с RSV, повече от един на петима е претърпял остро сърдечно събитие, съобщиха изследователи в JAMA Internal Medicine. Тези, които са преживели едно от тези събития, са имали 54% по-висок риск от нужда от интензивно лечение и 77% по-висок риск от смърт в болницата в сравнение с пациентите, които не са имали такъв инцидент.

    Най-често срещаното нежелано сърдечно събитие е сърдечна недостатъчност, възникваща при 16%. Документирани са също остри запушвания на артериите, носещи кръв към сърцето, кризи с високо кръвно налягане, животозастрашаващи проблеми със сърдечния ритъм и шок.

    Тези усложнения се появяват при приблизително един на всеки трима пациенти с анамнеза за сърдечни проблеми и при почти един на всеки 10 без предишна диагноза сърдечно-съдово заболяване.

    Редакционна статия, публикувана с доклада, посочва, че наскоро одобрените ваксини от Pfizer и GSK са ефективни за предотвратяване на тежки RSV инфекции при възрастни на 60 или повече години, а предварителните данни предполагат, че те също са безопасни и ефективни при по-млади възрастни.

    „Много клиницисти и пациенти все още не са наясно с тежестта на заболяването и прогнозата на RSV при по-възрастни хора“, отбелязва редакцията, добавяйки, че в САЩ ваксините „непостоянно се покриват от застрахователите“ за пациенти, които не са включени в Medicare.

    „Умората от ваксини и бариерите за достъп сред лицата, отговарящи на условията, трябва да бъдат разгледани, за да се подобри усвояването от тези, които могат да се възползват“, се казва в редакционната статия, цитирана от „Ройтерс“.

    *RSV (Respiratory syncytial virus) от английски – Респираторен синцитиален вирус е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но RSV може да бъде сериозна заплаха за бебета и възрастни над 60-годишна възраст. При тях вирусът може да доведе до тежка инфекция и необходимост от хоспитализация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 6 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 8 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 10 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места