събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  744 прочитания

  HPV ваксината предотвратява ракови заболявания и при мъжете

  Нови данни потвърждават ефективността ѝ
  27 май 2024, 14:32 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Ако има ваксина, която да предотвратява десетки хиляди случаи на ракови заболявания годишно, човек би си помисли, че хората ще искат да я поставят на себе си и децата си, пише Матю Херпер за STAT, като уточнява, че според нови данни, оповестени преди годишната среща на Американското общество по клинична онкология (ASCO), случаят съвсем не е такъв.

  Данните показват, че ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV) намалява риска от ракови заболявания, свързани с HPV, с 56% при мъжете и 36% при жените – числа, които вероятно подценяват ефикасността на ваксината, тъй като участниците в това наблюдателно проучване вероятно са получили ваксината твърде късно, за да предотвратят всички HPV инфекции. Данните са анализирани от изследователи, ръководени от Джеферсън ДеКлоу, научен сътрудник в университета „Томас Джеферсън“.

  Откакто основната HPV ваксина, Gardasil, е въведена за първи път от Merck през 2006 г., е ясно, че тя намалява риска както от инфекция с човешки папилома вирус, така и от предраковите лезии, които причинява в шийката на матката. Но през 1999 г. изследователка на име Маура Гилисън установява, че ваксината може да има и друга полза. Тя е една от първите, които документира, че ракът на гърлото при мъжете, подобно на рака на шийката на матката при жените, вероятно се причинява от HPV, който обикновено се предава по полов път.

  Данните за това колко добре действа ваксината за предотвратяване на рак на гърлото се появяват доста по-късно, но този тип ракови заболявания се оказват голям проблем. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) изчисляват, че около 37 000 ракови заболявания се причиняват от HPV годишно. От тях 12 500 са орофарингеални ракови заболявания при мъжете и 10 500 са ракови заболявания на шийката на матката. По-рядко вирусът причинява рак на ануса, пениса, вагината и вулвата.

  Данните, представени в ASCO, се основават на нивата на HPV в огромна база данни от електронни здравни досиета на 90 милиона пациенти, събрани от TriNetX, частна компания в бизнеса с използване на такива данни за провеждане на наблюдателни проучвания. Изследователите са успели да сравнят приблизително 1,7 милиона пациенти, ваксинирани срещу HPV, с приблизително същия брой контролни пациенти на същата възраст без предишна ваксинация срещу HPV. Общо 56% са жени, 53% са бели, 21% са чернокожи/афроамериканци, като са представени и хора с различен произход.

  Резултатите от проучването показват, че ваксинираните мъже са имали 3,4 случая на HPV-свързан рак на 100 000 пациенти в сравнение със 7,5 на 100 000 неваксинирани пациенти. Ваксинираните жени са имали 11,5 случая на 100 000 пациенти в сравнение с 15,8 на 100 000 неваксинирани пациенти.

  От други проучвания е известно, че ваксината може да бъде много по-ефективна, когато се прилага, когато жените са млади. Скорошно проучване в Шотландия установи, че не са открити случаи на рак на шийката на матката при жени, които са били ваксинирани преди да са навършили 14 години.

  Друго проучване, представено на ASCO, установява, че процентът на HPV ваксинация при юноши и млади възрастни в САЩ се е подобрил от 7,8% на 36,4% при мъжете и от 37,7% на 49,4% при жените между 2011 г. и март 2020 г. – което означава, че повечето хора все още не са ваксинирани. Има много причини за това, включително нарастващата вълна от скептицизъм и колебание по отношение на ваксините, които присъстваха в САЩ още преди пандемията Covid-19. 

  На този етап всъщност няма дебат, че тази ваксина би предотвратила десетки хиляди случаи на рак годишно, ако се прилага по-мащабно. Това е чудодеен продукт и трябва да го използваме, пише още Матю Херпер за STAT.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство