петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  419 прочитания

  Живот в Космоса и съвременният Ноев ковчег са сред темите в пролетното издание на Ratio

  Форумът за популярна наука ще се проведе на 8 юни в „София Тех парк“
  30 май 2024, 11:33 a+ a- a

  Изображение: Ratio

  Форумът Ratio събира на 8 юни международни и български учени, които ще разгърнат четири вдъхновяващи теми. Те ще обсъдят условията за формиране на живот и съвременния Ноев ковчег, както и изграждането на хабитат в Космоса и киберсигурността през призмата на приказните герои. Темите ще бъдат представени по достъпен и интересен начин, който провокира за търсене на отговори и нови възможности.

  В Млечния път има около 17 милиарда планети, подобни на Земята. Но какви са шансовете за намиране на живот там? Учените смятат, че живот се формира когато неодушевената материя премине през сложни химични реакции, известни като "абиогенеза". Стивън Мойзиш, изследовател към института за астрономия и естествени науки HUN-REN в Будапеща, ще разкрие тайните на този процес и как той може да ни помогне да разберем нашия произход и търсенето на извънземни цивилизации. Мойзиш използва физични, химични, ядрени, астрономични и биологични инструменти, за да изследва динамичните условия на еволюция на планети, подобни на нашата.

  След тайните на абиогенезата и търсенето на живот в Космоса, лекторите ще насочат вниманието си към Земята и съвременния Ноев ковчег. Какви видове би взел съвременният Ной на своя кораб, ако големият потоп се повтори? Милена Георгиева и Николай Стоянов ще обсъдят възможните подходи за определяне на най-важните видове за оцеляването на живота на Земята. Милена Георгиева, професор по молекулярна биология и главен научен директор на EPIX.AI, ще сподели своите знания в областта на молекулярната генетика и епигенетика. Николай Стоянов, разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“, ще разгледа биологичното разнообразие и последствията от изчезването на отделни видове, подчертавайки значението на биологичното разнообразие за нашето благополучие.

  Ratio Forum ще се проведе на 8 юни (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа. Програмата на събитието включва общо 3 презентации и дискусионен панел, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  Wizz Air предупреждава пътниците да пристигнат на летището поне 3 часа преди полета си днес
  Очакват се потенциални смущения поради продължаващо прекъсване на глобалната ИТ система на партньор на компанията
  преди 1 час
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 2 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 5 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август