петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4801 прочитания

  INSAIT стартира ново стратегическо направление в сферата на алгоритмите

  Професори и учени от университети в Топ 10 в света напускат държавите си и се местят в Института към Софийския университет
  31 май 2024, 12:02 a+ a- a

  Снимка: INSAIT

  IВодещи учени от водещи университети и институции като Карнеги Мелън (САЩ), ETH Zurich (Швейцария), Макс Планк (Германия) и Вайцман (Израел) се местят да работят в института към Софийския университет INSAIT. Те бяха представени на официално събитие днес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор Борислав Петров.

  Проф. Бернард Хойплер, д-р Амир Абуд и д-р Томаш Кочумака са едни от най-изявените учени в света в сферата на алгоритмите. С тяхното идване в България страната ни се превръща в един най-конкурентните научни центрове в международен план, в който могат да се очакват сериозни научни пробиви в тази област в следващите месеци и години. Поради значимостта на събитието в България пристигна един от най-изявените учени на нашето време в тази област – легендарният проф. Робърт Тарджан. Той е носител на наградата А.М.Тюринг за информатика, еквивалент на Нобеловата в информатика. Той е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света.

  „Случващото се в INSAIT привлича внимание на международно ниво, а присъединяването на тези трима учени е новина, с която биха искали да се похвалят всички водещи университети в света“, подчерта проф. Робърт Тарджан. Според него големите новини от института към Софийския университет тепърва предстоят.

  „Когато има хоризонт, мечта за развитие и дори доза лудост – нещата се случват. Днес бих искал да поздравя INSAIT не само за резултатите, които постигат, но и защото не забравят винаги да търсят начините да подпомагат младите хора“, каза проф. Цоков. Той припомни, че България е основател на международната олимпиада по информатика, а в тези състезания децата решават задачи, именно свързани с алгоритмите. „Затова се надявам да заздравим и връзката с нашите млади таланти и заедно с научните успехи да имаме и повече младежи, които да могат да се докоснат до вашата работа и изследвания“, акцентира той. Той допълни и че е знаково, че един водещ учен в областта на информатиката – проф. Робърт Тарджан, днес ще застане пред студентите на Софийския университет, за да изнесе лекция. „Най-впечатляващо е, че такива изследователи идват да работят тук и заедно с тях идват и екипите им. Това дава още една възможност и за нашите талантливи деца в сферата на информатиката да останат в България и да работят на световно ниво“, каза още проф. Цоков. 

  Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев поздрави екипа на INSAIT за енергията, с която постигат нови и нови успехи. „Голяма наука се прави с международни екипи и с привличането на тези учени ние показваме и че сме част от световната научна общност“, каза той. 

  „Когато основахме INSAIT, много хора смятаха, че това, което си поставяме за цел няма да се случи или поне не толкова бързо. Днес обявяваме присъединяването на знакови имена в науката, които не просто ще работят с нас, а местят семействата си в България. Защото вярват в това, което се случва тук. Вярват в INSAIT“, каза основателят на института проф. Вечев. Той представи изследователите и акцентира, че всеки от тях е на 40 или по-малко години. „Няма да е пресилено да кажем, че това са едни от най-големите имена в световен мащаб в своята област и изследователи, които са еднакво желани от научни организации, така и от водещи технологични компании“, подчерта още той. 

  Проф. Бернхард Хoйплер (40 г.) е професор в университета „Карнеги Мелън“, САЩ и старши изследовател в ETH Цюрих, Швейцария. Притежава докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT) и награда за най-добра докторска дисертация в MIT. Също и най-добра докторска дисертация в света в distributed computing (2014). Носител на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Той има над 100 статии във водещи научни форуми и издания в сферата на алгоритмите. Поради INSAIT се отказва от частичната си позиция си в Google Research, Цюрих.

  Д-р Амир Абуд (32 г.) е учен във водещия израелски научен институт “Вайцман”. Носител е на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Отличен с наградата Erdos Prize (2024) за изключителни постижения, като е най-младият носител на отличието в неговата история. Притежава докторска степен от Станфорд. Бил е изследовател в центъра на IBM Research, САЩ. Завършил е бакалавър и магистър в Хайфа и Технион, Израел, с най-високи отличия.

  Д-р Томаш Кочумака (33 г.) е изследовател в института „Макс Планк“, Германия. Бил е постдокторант в Калифорнийски университет – Бъркли, САЩ. Златен медалист от Международна олимпиада по информатика и сребърен медалист от Международната олимпиада по математика. Автор на над 100 статии във водещи научни форуми и издания в сферата на алгоритмите. Носител е на наградата за млад изследовател „Кор Баайен“ през 2021 г. и на наградата „Витолд Липски“ през 2018 г.

  Събитието днес е поредно признание за резултатите, които институтът INSAIT към Софийския университет постига за изключително кратко време и които вече привличат внимание на световно ниво. Само преди няколко седмици Google обяви мащабно дарение за института, а сред стратегическите партньори на INSAIT е и Amazon. Това е първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 19 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 19 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 21 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ
  преди 22 часа
  Над 15% са празните офиси в София
  Относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield Forton