сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4581 прочитания

  Международните награди „За жените в науката“ 2024 на L’Oréal и ЮНЕСКО бяха връчени за 26-и път

  5 дами са отличени за изключителния си принос в борбата с глобалните здравни предизвикателства като рак, малария, полиомиелит, затлъстяване, диабет и епилепсия
  31 май 2024, 11:41 a+ a- a

  Снимка: L’Oréal

  26-ите годишни награди „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО се проведоха в Париж. На бляскава церемония пет изключителни жени учени от цял свят бяха отличени за научните си постижения и отдаденост да променят света към по-добро. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро. Проф. Роуз Леке, проф. Алисия Ковалтовски, проф. Нада Жабадо, проф. Ян Нин и проф. Женевиев Алмузни бяха отличени за техния изключителен принос в справянето с глобалните предизвикателства в общественото здраве, включително рак, инфекциозни заболявания като малария и полиомиелит, както и хронични заболявания като затлъстяване, диабет и епилепсия.

  Днес жените все още представляват само един на всеки трима изследователи в световен мащаб (33%) според данни на ЮНЕСКО.1 Въпреки положителната тенденция за увеличение на броя на дамите в научната общност, „стъкленият таван“ остава реалност – само една четвърт от ръководните позиции в науката се заемат от жени в Европа, а от създаването на Нобеловите награди за наука през 1901 г. е имало само 25 жени лауреати. В продължение на 26 години фондацията на L'Oréal и ЮНЕСКО работят заедно за насърчаване на равенството между половете в науката. От създаването си програмата на L’Oréal-ЮНЕСКО „За жените в науката“ е признала повече от 4400 жени за научните им постижения, включително 132 лауреати на международните награди и повече от 4000 млади жени изследователи. Сред лауреатите 7 дами вече са и носители на Нобелова награда за наука.

  В момент, когато прогнозите сочат, че случаите на рак може да се увеличат със 77% до 2050 г., затлъстяването засяга 1 на 8 души по света, а инфекциите с малария надхвърлят 249 милиона, според СЗО, приносът на жените в науката в тази сфера е незаменим. 

  Лауреатите за 2024 г.:
  1. Проф. Роуз Леке (регион: Африка и арабските държави)
  Област: Имунология
  Проф. Роуз Леке е бивш ръководител на департамента по инфекциозни заболявания и имунология, част от факултета по медицина и биомедицина, и бивш директор на биотехнологичния център в университет „Яунде 1“, Камерун. Тя е наградена за своето всеотдайно лидерство, изключителни научни изследвания и пионерски усилия за подобряване на резултатите при малария по време на бременност, принос за изкореняването на полиомиелита и подобряване на имунизацията в Африка, както и за ангажимента ѝ към развитието на кариерата на млади учени. Националното, регионалното и глобалното влияние на д-р Леке е имало дълбок ефект върху общественото здраве в Камерун и цяла Африка. Нейните постижения я утвърждават като модел за подражание, водещ преподавател и защитник на младите жени учени.

  2. Проф. Алисия Ковалтовски (регион: Латинска Америка)
  Област: Биохимия
  Като професор по биохимия в Университета на Сао Пауло, Бразилия, Алисия Ковалтовски е наградена за приноса си към биологията на митохондриите, които са „основният енергиен източник на клетката, действащ като техни батерии“. Нейната работа е от решаващо значение за разбирането на енергийния метаболизъм при хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет и стареене. Тя има изключителен принос като изследовател и ментор, а застъпничеството ѝ за науката в Латинска Америка и популяризирането ѝ сред обществеността вдъхновяват младите учени.

  3. Проф. Нада Жабадо (регион: Северна Америка)
  Област: Медицинска генетика
  Нада Жабадо е професор в департаментите по педиатрия и медицинска генетика, председател ниво 1 на катедрата на канадските изследователи в педиатрична онкология, McGill University, Канада. Тя е наградена за революционизирането в разбирането ни за генетичните дефекти, отговорни за агресивните мозъчни тумори при децата. Нейното основополагащо откритие на първите по рода си хистонови мутации при човешки заболявания, наричани онкохистони, предизвика фундаментална промяна в сферата на изследванията на рака. Чрез своите новаторски изследвания и ефективно лидерство в създаването на глобална мрежа за сътрудничество, тя преформулира медицинския подход към педиатричния рак, постигайки напредък както в диагностичните възможности, така и в клиничните лечения за млади пациенти.

  4. Проф. Ян Нин (регион: Азиатско-Тихоокеански регион)
  Област: Структурна биология
  Ян Нин e университетски професор по естествени науки в университета „Цинхуа“, президент и основател на Шенженската медицинска академия за изследване и превод, директор на лабораторията в залива Шенжен, Китай. Тя е наградена за откриването на атомната структура на множество мембранни протеини, които разпределят трафика на йони и захари през клетъчната мембрана, разкривайки принципи, които управляват трансмембранния транспорт. Нейните изключителни изследвания информираха за множество заболявания като епилепсия и аритмия и насочиха лечението на синдрома на болката. Като водещ авторитет в своята област, проф. Ян вдъхновява жените учени в световен мащаб и е силен защитник на равенството между половете в научните изследвания и научното образование.

  5. Проф. Женевиев Алмузни (регион: Европа)
  Област: Молекулярна биология
  Проф. Женевиев Алмузни е директор на изследванията от Националния център за научни изследвания (CNRS) към института „Кюри“, член на Академията на науките, Франция. Тя е отличена за своя основен принос към разбирането на пакетирането на ДНК с протеини в клетъчното ядро. Нейната пионерска работа в епигенетиката допринесе значително към разбирането ни за определянето на клетъчната идентичност по време на нормално развитие и нарушаването ѝ при рак. Нейните изключителни успехи в научните изследвания, обучението на следващото поколение учени и насърчаването на жените в науката са вдъхновяващи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество