събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9559 прочитания

  Ракът ще бъде едно от най-големите предизвикателства за здравеопазването

  Кои са най-често срещаните онкологични заболявания на очите и доколко са лечими, разказва доц. д-р Роман Дунавьолги, Ръководител на Отделението по очна онкология и окулопластична хирургия в Катедрата по офталмология на Медицинския университет във Виена
  19 юни 2024, 16:02 a+ a- a

  Д-р Роман Дунавьолги е експерт по офталмология и офталмохирургия. От 2020 г. той заема длъжността ръководител на Отделението по очна онкология и окулопластична хирургия в Катедрата по офталмология на Медицинския университет във Виена. Също така от 2018 г. е доцент по офталмология и заместник-директор на Клиниката по офталмология и окулопластична хирургия към същата катедра. Д-р Дунавьолги е активен изследовател, като има повече от 40 статии, публикувани в международни научни списания, и една глава от книга. Той също така е изследовател в множество научни проучвания. Доц. Дунавьолги практикува и в частната болница Wiener Privatklinik. 

  Основана през 1871 г. във Виена, Wiener Privatklinik (WPK) е една от най-големите частни болници в Австрия и притежава сертификат World‘s Best Hospitals (2021 – 2023 г.). Wiener Privatklinik предоставя медицински услуги в повече от 30 специалности, като разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали и радиологичен център, оборудван с ПЕТ-КТ и нуклеарна медицина. В болницата се намира и единственият частен център за лъчетерапия в Австрия, открит през 2020 г. Пациентите имат достъп до над 300 международно признати медицински експерти, които използват най-новите и съвременни методи за диагностика и лечение. Проучване, проведено от WPK, показва, че все повече български пациенти пътуват в чужбина, за да търсят лечение в напреднал стадий на рака след пандемията от Ковид. През 2023 г. се наблюдава увеличение на онкоболните пациенти на възраст под 40 години и на пациентите, диагностицирани с редки досега онкологични заболявания, включително рак на панкреаса. Повече от 50% от пациентите на болницата са от Източна Европа. Лечебното заведение отчита нарастващ брой българи, както и сърби, украинци и руснаци, пътуващи до Виена, Австрия, за второ мнение, медицинска помощ или контролни прегледи след лечение.

  Economy.bg се срещна с него, за да разкаже повече за най-често срещаните онкологични заболявания на окото, до каква степен са лечими и как правилно да се грижим за очите си.

  Какъв вид ракови заболявания срещате най-често?
  По-голямата част от раковите заболявания, които срещам, са базалноклетъчни карциноми, най-вече около клепачите. Самият клепач е много често място за развитие на базалноклетъчен карцином. Ако вземете цялото тяло от 5 до 10% от базалноклетъчните карциноми се появяват около клепачите. Това е най-голямата група ракови заболявания. Има и редица по-редки видове рак като плоскоклетъчен карцином и т.н. Също така мнозинството пациенти в моя кабинет са с вътреочни ракови заболявания, които обикновено идват от цяла Австрия, а също и от съседните страни за лечение тук във Виена, защото ние сме специализиран център за това тук във WPK. Така че наистина е смесица. Но по-голямата част биха били базалноклетъчни кожни карциноми.

  Каква част от тях са лечими?
  По-голямата част от тях са лечими и дори бих казал, че 100% са лечими. Когато погледнете вътреочните ракови заболявания, има определен генетичен рисков фактор за развитие на метастази, на който ние не можем да повлияем. Така че това е малкият марж от няколко процента, които не можем да третираме. Дори при метастатичното заболяване има много добро развитие, но дори много широко разпространените базалноклетъчни карциноми, покриващи големи части от периокуларната област или кожата на лицето, могат да бъдат лекувани много добре с различни модалности, било то хирургия, имунотерапия, лъчетерапия, рядко химиотерапия. Повечето видове рак могат да бъдат лекувани, за щастие, много добре.

  Кой е най-добрият начин да се грижим за очите си?
  Най-добрият начин да се грижим за очите си определено е да запазим слъзния си филм непокътнат. Което означава, че когато работите много пред компютъра, трябва да овлажнявате окото или с капки за очи, или като почиствате очите редовно с топла вода, така че производството и регенерацията на слъзния филм да се оптимизират. Да не пушите или да спрете да пушите, е едно от най-добрите неща, които можете да направите. Освен това трябва да кажа, че омега-3 мастните киселини са нещо добро. Така че, ако обичате риба, това е добре. Ако обичате зехтин, това е още по-добре. Ако приемате капсули, според мен е добре. И разбира се, последната част беше това, за което говорихме по-рано – защита от UV светлина. Така че като цяло грижата за тази много чувствителна част от тялото ви, която е толкова важна за всички, доброто зрение се описва като една от най-важните функции на тялото за много хора, всъщност е доста лесно да се направи.

  Защо избрахте онкология?
  Беше очарование от сложни заболявания, където има още много за откриване. Основното намерение беше да помогнем на хора с рядък рак, където няма много лекари, които да им помогнат не защото не искат, а просто защото е рядко заболяване, при което няма много опит. Твърдо вярвам, че за съжаление, тъй като ракът ще бъде една от най-големите причини за смърт за хората по света, това е предизвикателство номер едно за здравеопазването, с което ще се сблъскаме, е, поне за продължителността на моя живот. Така че мисля, че основната ми цел като лекар е да поддържам живота на пациентите възможно най-добър. Моята основна цел винаги е да позволя на пациентите да живеят нормално. И съм щастлив да кажа, че успявам почти през цялото време.

  Още по темата:

   

  Защо онкоболните пациенти се увеличават?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 12 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 16 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 17 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство