четвъртък, 01 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  21690 прочитания

  Как да упражняваме мозъка си ежедневно?

  Вижте няколко лесни предложения, които подобряват мисловните функции
  22 август 2013, 16:26 a+ a- a

  Всички имаме моменти в ежедневието, в които паметта ни изневерява. Подобряването на мисловните функции не изисква задължително големи усилия. С някои лесни навици в ежедневието, можем да подобрим значително начина, по който мозъкът ни функционира. 

  Ето няколко интересни техники за тренировка на мозъка с научно доказан ефект, които Huffington Post изброява:

  1. Подредете пъзел. Мисловното превъртане на всяка една част е отличен фитнес за мозъка.

  2. Упражнявайте периферното си зрение.

  3. Опитвайте се да запомняте текстове на песни.

  4. Научете се да свирите на музикален инструмент.

  5. Намалете звука на телевизора. Така по-лесно можем да уловим смисъла на всяка дума (ако е твърде силен, ни пречи да се концентрираме).

  6. Подхвърляйте топка във въздуха. Координацията между погледа и ръцете и концентрацията, която е нужна за това, подобрява мозъчните функции.

  7. Използвайте редовно и лявата си ръка (левичарите - дясната). Пробвайте например да се храните с нея или да измиете зъбите си.

  8. Ходете по неравни повърхности (например паваж). Това подобрява функциите на вестибуларния апарат.

  9. „Бъдете“ дете. Не спирайте да изследвате заобикалящия свят, както правят децата, и се старайте всеки ден да научавате по нещо ново. Когато спрем да учим, мозъкът ни спира да расте.

  10. Пробвайте Lumosity. Полезен и забавен начин за тренировка на мозъка е и онлайн програмата Lumosity. Тя съдържа интересни игри и задачи, които подобряват умствените способности в няколко области - памет, бързина на мисълта, концентрация, гъвкавост и решаване на проблеми.

  А как можем да подобрим паметта си?

  В друга статия на Huffington Post, Ян Дохърти, директор в Banner Alzheimer’s Institute, изброява няколко лесни начина към целта:

  1. Използвайте всичките си сетива, когато трябва да запомните нещо. Наблюдавайте внимателно – изследвайте детайлите отблизо, помиришете, слушайте, докоснете...С една дума концентрирайте цялото си внимание върху това, което се опитвате да запомните.

  2. Извиквайте асоциации. Опитайте се да свържете това, което трябва да запомните, с нещо, което познавате. Ако например се запознавате с някой на име Питър, помислете за друг ваш познат с това име. Или направете някаква асоциация с името му.

  3. Визуализирайте. Мисловно нарисувайте картина на това, което се опитвате да запомните. Не се страхувайте да развихрите въображението си. Понякога рисуването на фантастични картини в мозъка ни помага да помним по-добре, но много хора пренебрегват тази практика, смятайки я за несериозна.

  4. Мислете в дълбочина и детайлизирайте новата информация. Колкото повечето подробности забележите или разберете допълнително, толкова по-лесно ще я запомните.

  5. Практикувайте тези стратегии ежедневно. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 минута
  Спечелено бе първото у нас дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове
  Делото бе заведено от Българската асоциация на музикалните продуценти и IFPI
  преди 5 минути
  Цената на тока и недостигът на работна ръка сред топ рисковете пред германския бизнес у нас
  Почти половината от германските фирми планират да наемат нови служители и да увеличат заплатите, 51% са много недоволни от политическата и социална стабилност у нас, сочи анкетата на Германо-Българската индустриално-търговска камара
  преди 55 минути
  Bosch: Вече сме 850 души в България, създаваме по 100 нови работни места годишно
  До края на месеца компанията стартира у нас обучителна програма за използване на генеративен AI за разработка на софтуер
  преди 1 час
  Международен консорциум инвестира $50 млн. в стартъпа CleanJoule за устойчиво авиационно гориво
  Инвеститорите включват Indigo Partners, GenZero, Cleanhill Partners, Frontier Airlines, Wizz Air и Volaris