петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1653 прочитания

    Какви са прогнозите за офис пазара през 2019?

    До края на 2019 г. е планирано завършването на близо 240 000 кв. м офис сгради по данни на Cushman & Wakefield Forton
    18 декември 2018, 10:24 a+ a- a

    Нарастващо предлагане на пазара на офисни площи през 2019 г. и задържане на наемните цени на вече достигнатите нива, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. 

    Към края на 2018 г. изграждащите се офис площи в София са близо 440 000 кв. м, като около 100 000 кв. м от тях са получили разрешение за строеж през последните месеци. Значителният ръст на започнатите нови сгради е реакция на пазара на продължителния недостиг на първокласни офиси под наем в условията на активно търсене през последните години.

    „Интересът към офис площите се запазва висок предвид продължаващата активност на IT и BPO сектора, който е основен двигател на наемния пазар. Предвид това, не очакваме съществени размествания на пластовете през 2019 г., но нарастващото предлагане определено ще е предизвикателство за пазара през следващите години“, прогнозира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton. 

    По данни на компанията до края на 2019 г. е планирано завършването на близо 240 000 кв. м офис сгради от тези в строеж, като над 40% от площи в тях са отдадени под наем. Като се има предвид, че нетното усвояване (разликата между наети и освободени площи) е под 90 000 кв. м годишно, очакванията са за плавен ръст на незаетите площи през следващите години. Към края на 2018 г. делът на свободните офиси се движи в рамките на 9.5-9.6%, като и през следващата година не се очертава рязко покачване.

    С излизането на нови качествени офиси на пазара очакванията са делът на наетите площи в строеж да остане висок, за сметка на по-старите и по-нисък клас сгради. Предвид тази специфика на предлагането и нуждата от качествени и изпълнени в срок довършителни работи, се очаква услуги като проджект мениджмънта да стават все по-търсени на пазара.

    За момента наемите не са под сериозен натиск и очакванията на Cushman & Wakefield Forton са те да се задържат на достигнатите нива през 2019 г. За София това означава оферти от 15 евро/кв. м за първокласни площи в центъра и 12-14 евро/кв. м – за висок клас офиси по големите булеварди. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 14 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 19 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 20 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 20 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам