петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2043 прочитания

    Нова асоциация ще защитава интересите на телекомуникационните оператори

    Учредители са: НЕТ 1, СКАТ ТВ, НЕТЕРА, ВИДЕОСАТ 21 ВЕК, НОРТ ВЕСТ ЮНИОН, КИВИ-ТВ, ДЕЛТА 95 и ТЕЛЕКАБЕЛ
    17 април 2019, 10:33 a+ a- a

     

    Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) е новото сдружение с нестопанска цел, което беше учредено преди дни от 8 представители на малкия и средния бизнес в областта на телекомуникациите. Учредители на организацията са: „НЕТ 1“ ЕООД, „СКАТ ТВ“ ООД, „НЕТЕРА" ЕООД, „ВИДЕОСАТ 21 ВЕК ООД, „НОРТ ВЕСТ ЮНИОН“ ООД, „КИВИ-ТВ“ ООД, „ДЕЛТА 95“ ООД и „ТЕЛЕКАБЕЛ“ АД.

    Целта на сдружението е да защитава интересите на българския легален малък и среден бизнес, който с годините се е доказал като гарант за устойчивото развитие на пазара, за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното съдържание.

    Сумарно мрежата на 8-те компании покрива над 350 населени места в страната, а служителите на учредители са над 1400 души, включително в региони с висока безработица. 

    „Най-голямата заплаха за легалния бизнес е ненаказуемостта на пиратското разпространение на съдържание. Това е проблем, който с промяната в технологиите ще продължи да се задълбочава и който засяга целия бранш. Никой не обръща внимание на предлагането на телевизионно и музикално съдържание от нерегистрирани оператори, които открито се рекламират като предлагащи „безплатна телевизия“, чрез IPTV боксове. Това са оператори, които не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки. Наш приоритет ще е иницирането на диалог с държавните институции и останалите асоциации в бранша за приемането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и възможностите, които тя дава за налагането и процъфтяването на този нов пиратски модел.“, обясни мотивите за създаването на БАБТО нейният председател Петър Ризов, изпълнителен директор на НЕТ 1.

    БАБТО ще подкрепи всички законодателни инициативи и активности, които работят в интерес на развитието на целия пазар и защитават интереса на абонатите.

    От БАБТО подготвят и предложения за промени в приетия на първо четене Закон за авторското право и сродните му права. Асоциацията подкрепя идеята за дистанционен мониторинг върху разпространителите на телевизионни програми, стига обаче те да включват всички технологични платформи (кабелни, сателитни, IPTV) и да се извършват чрез устройства, сертифицирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк