четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1602 прочитания

    Победа за проевропейските партии на изборите за ЕП

    У нас ГЕРБ печели изборите
    27 май 2019, 09:56 a+ a- a

    Прогнозите за възход на крайнодесните в Европейския парламент не се сбъднаха. Евроскептиците отчетоха сериозен, но по-малък от очаквания резултат.

    Популистите се очаква да вземат 25% от 751 места при 20% преди пет години.

    Страхът от възхода на националистите в Европейския парламент мобилизира европейските граждани и за първи път от 20 години насам беше регистрирана рекордна избирателна активност от 50.5% общо за ЕС.

    Неокончателните данни предвиждат Европейската народна партия (ЕНП) да остане първа сила със 179 места, социалистите да бъдат втори със 150, трети се очертават АЛДЕ със 107. Голямата изненада на тези избори бяха Зелените, които получават 70 места.

    Европейските консерватори и реформатори получават 58 места, Европейската обединена левица - 38. Евроскептичните групи бележат повишен резултат - Европа на свободата и пряката демокрация - 56, Европа на народите и свободата - 58. Засега 28 мандата попадат в категорията "други".

    Евроскептиците постигнаха сериозен резултат най-вече заради победата на крайнодясната партия "Национален сбор във Франция" на Мари льо Пен. Партията на президента Еманюел Макрон остава втора.

    В Италия "Лига" на вицепремиера Матеус Салвини печели убедително.

    В Унгария консервативната ФИДЕС на премиера Виктор Орбан получава внушителните 56%.

    Партията на Брекзит на популиста Найджъл Фараж води на изборите в Обединеното кралство с около 31,5% от вота. ТОй обяви, че иска място на масата за преговори за начина, по който Великобритания ще напусне ЕС.

    Предсрочен вот ще има в Гърция, където премиерът Алексис Ципрас обяви, че ще подаде оставка заради загубата на неговата СИРИЗА от "Нова демокрация".

    У нас според неоконочателни данни на ЦИК ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент с 30.6%. На второ място е "БСП за България" с 24.59%. Третото място е за ДПС, което има 15.01%, следвано от ВМРО с 7.76%. "Демократична България" печели 6.82%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа