вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1869 прочитания

    Втори сме в Европа по запаси от минерални води, подходящи за лечение и профилактика

    Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова
    31 май 2019, 14:50 a+ a- a

    За да развием потенциала на целогодишна туристическа дестинация, фокусирахме усилията си в популяризиране на културно-историческото ни наследство, в съчетание с балнео- и СПА туризма. България е сред трите страни в Европа заедно с Италия и Гърция по брой разкрити артефакти от поне 7 епохи. Страната ни е втора на Стария континент след Исландия по запаси от минерални води и ресурси, подходящи за лечение и профилактика на почти всички медицински оплаквания. Министерството на туризма разработи общо 27 тематични дестинации за територията на страната – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг с участието на експерти от над 20 държави.

    Искаме да привлечем също големите брандове и вече имаме увереността на „Мариот“, че ще разширят присъствието си в София, надяваме се това да се случи и по Черноморието, стана ясно от думите й.

    Ангелкова изтъкна усилията на туристическата администрация да привлече вниманието и към други големи черноморски комплекси в страната като Златни пясъци, Албена, Дюни, но и към зимните ни курорти с техния потенциал за различни конферентни събития. Всички те успешно биха подпомогнали постигането на основната ни цел – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и разширяване крилата на сезоните, подчерта министърът.

    Гости на събитието са министърът на туризма и занаятите на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, министърът на туризма на Египет д-р Рания Ал-Машат, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, водещи представители на туристическата и сродните й индустрии от различни страни. Модератор на министерския панел „Туризмът в Югоизточна Европа и Средиземноморието“ беше журналистът от BBC Раджан Датар.

    Приходите от международен туризъм за 2018 у нас възлизат на над 3,7 млрд. евро. През последните три години секторът отчита рекордни резултати в цялата си история. За 2018 бяха регистрирани над 9,2 млн. чуждестранни туристически визити и за първи път бе премината границата от 9 млн. такива посещения.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 1 час
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес