петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2952 прочитания

    София ще е една от 8-те локации за суперкомпютри на ЕС

    Те ще подкрепят европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в различни области
    07 юни 2019, 14:55 a+ a- a

    София е един от 8-те европейски града, където ще бъдат разположени центрове за свръхбързи изчисления. Те ще приемат първите европейски суперкомпютри. Центровете ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса.

    Центрове ще има и в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Те ще подкрепят разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства и материали, биоинженерството, метеорологичните прогнози и изменението на климата.

    "Тези локации ще дадат на нашите учени достъп до суперкомпютри от световно ниво — ресурс, който е стратегически за бъдещето на европейската промишленост. Научните работници ще могат да обработват данните си в ЕС, а не извън него. За Европа това е голяма крачка напред към достигането на следващото ниво в изчислителния капацитет. Така ще успеем да постигнем напредък и в технологиите на бъдещето, като интернета на предметите, изкуствения интелект, роботиката и анализа на данни", коментира заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип, който отговаря за цифровия единен пазар.

    Еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчерта, че Европейското Съвместно предприятие за високопроизводителни изчислителни технологии е успешен пример за това как държавите от ЕС могат да си сътрудничат в подкрепа на иновациите и да се конкурират на световната сцена в тези много стратегически технологии. "Убедена съм, че новите суперкомпютри в избраните локации ще повишат конкурентоспособността на Европа в цифровите технологии". 

    Суперизчисленията намират приложение в множество сфери. С тях може например да се прогнозира развитието на местния и регионалния климат и да се предвиждат мащабът и траекторията на бури и наводнения, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение в случай на екстремни метеорологични явления. Те се използват и при разработката на нови лекарства и решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на новото лекарство и човешките тъкани. Във въздухоплаването и автомобилната промишленост също се използват суперкомпютри за създаване на сложни симулационни модели и изпитване както на отделни компоненти, така и на цели самолети и автомобили. Освен това суперкомпютрите са от решаващо значение за извършването на мащабни симулации и за анализа на данни, което ги превръща в изключително важен елемент от разработването на изкуствен интелект и увеличаването на възможностите на Европа в киберсигурността и блоковата верига.

    Съвместното предприятие, заедно с избраните локации домакини, планира да придобие 8 суперкомпютъра: 3 прекурсора на машини с производителност над един екзафлопс (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда), които ще се наредят сред първите 5 в света, и 5 машини с производителност от порядъка на петафлопс (които могат да извършват поне 4 петафлопса, или 4 милиона милиарда операции в секунда). Очаква се прекурсорите на системите с производителност от порядъка на екзафлопс да осигурят 4—5 пъти повече изчислителна мощност от сегашните върхови суперкомпютърни системи на Партньорството за авангардна електронна обработка на данни в Европа (PRACE). Заедно със системите с производителност от порядъка на петафлопс те ще удвоят ресурса за суперизчисления, който може да бъде използван на европейско равнище, което означава, че много повече потребители ще имат достъп до него.

    През следващите няколко месеца Съвместното предприятие ще подпише споразумения с избраните организации домакини и формираните от тях консорциуми. В споразуменията ще залегнат уредбата на обществените поръчки за придобиването на машините и съответните бюджетни ангажименти на Комисията и държавите членки.

    Очаква се суперкомпютрите да бъдат пуснати в действие през втората половина на 2020 за европейските потребители от академичните среди, промишлеността и публичния сектор. Всички нови суперкомпютри ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа GEANT подобно на съществуващите суперкомпютри, които са част от PRACE.

    Съвместното предприятие EuroHPC беше създадено през ноември 2018 с цел до края на 2020 ЕС да разполага с инфраструктура от суперкомпютри на световно равнище.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 4 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research