петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1313 прочитания

    Проучване: 72% от служителите ще работят отдалечено през 2020

    Едва 8% от фирмите у нас купуват облачни услуги
    12 юни 2019, 10:55 a+ a- a

    Потенциалните клиенти на облачни услуги в България с 1 млн. долара годишни приходи са 20 хиляди компании, по данни на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., изнесени по време на конференцията „Бъдещето на вашия бизнес в Облака – сигурност и ефективност”, цитирани от БСК.

    Общо 8% от предприятията у нас обаче купуват облачни услуги при 26% в ЕС. 5% купуват офис софтуер като облачна услуга спрямо 14% в ЕС, съобщи Людмил Стойчев, управител на CBN. Облачните услуги се купуват предимно от големи предприятия – 30% от фирмите в този сегмент, следвани от средните – 15% и малките със само 7%. За ЕС числата са съответно 56%, 36% и 23%. Най-чести купувачи на облачни услуги са компаниите от сферата на информационните технологии (41%). Купувачите от другите сектори варират като дял от 4 до 7%.

    Предизвикателства пред дигитализацията са компютърната грамотност, технологичното образование на бизнеса, ясните концепции, изграждането на доверие. 95% от предприятията у нас са имали или имат достъп до интернет спрямо 97% в ЕС. 30% от служителите в България ползват компютър спрямо 56% в ЕС. Половината от българските фирми имат сайт, докато в ЕС този дял достига 77%. Една четвърт от българските фирми ползват бизнес софтуер от типа ERP, докато в ЕС са 34%, а 7% правят анализ на големи данни спрямо 12% в ЕС. Само 7% от предприятията са успели да продават онлайн, като поне 1% от приходите им са от такава дейност, сочат още данните на CBN.

    Киберпространството е новото бойно поле. Всичко може да бъде атакувано виртуално, а уменията, свързани със сигурността, са в недостиг, заяви Николай Динев, старши архитект облачни решения в Softline – Източна Европа. Според него, основните предизвикателства по отношение на работата на организациите са свързани с това, че 5 поколения работят заедно, 80% от времето на хората е свързано с работа в екип, а 72% от служителите и работниците ще работят отдалечено през 2020.

    Наред със заплахите за сигурността на организациите в кибер пространството, други две водещи тенденции са повечето време, прекарвано за работа в екип, както и невъзможността на почти 60% от хората да намерят информацията, която им трябва, посочи Ема Попова, продуктов специалист в Microsoft България.

    Автоматизацията води до увеличаване на ефективността чрез намаляване на човешките грешки и повече гъвкавост заради облака, подчерта Борислав Лазаров, СТО на eFellows.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк