четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1336 прочитания

    Испания излиза от процедурата за прекомерен дефицит

    Вече нито една държава членка на ЕС не е обект на процедура при прекомерен дефицит
    14 юни 2019, 15:47 a+ a- a

    Днес Съветът на ЕС прекрати процедурата при прекомерен дефицит за Испания, като потвърди, че страната вече е намалила дефицита си под референтата стойност за ЕС, която е 3% от БВП. С това Съветът отмени своето решение от април 2009 относно наличието на прекомерен дефицит в Испания. Вследствие на това вече нито една държава членка не не е обект на процедура при прекомерен дефицит.

    В разгара на кризата на еврото през 2010—2011 такива процедури бяха открити за 24 държави членки. Съгласно член 126 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) държавите членки не трябва да допускат прекомерен бюджетен дефицит. Процедурата се използва, за да се подпомогне връщането към стабилни фискални позиции.

    След прекратяването на процедурата при прекомерен дефицит за дадена държава членка, последната продължава да подлежи на предпазните мерки на Пакта на ЕС за стабилност и растеж – фискалния правилник на ЕС.

    Бюджетният дефицит на Испания през 2018 вече е 2,5% от БВП, спадайки от 3,1% от БВП през 2017. В икономическата прогноза на Комисията от пролетта на 2018 се предвижда дефицит от 2,3% от БВП през 2019 и 2,0% от БВП през 2020, което остава под референтната стойност от 3% от БВП за прогнозния период.

    През последните три години структурното салдо, т.е. салдото по консолидирания държавен бюджет, коригирано спрямо фазата на икономическия цикъл, минус еднократните и другите временни мерки, се е подобрило с 0,4% от БВП. Съотношението на брутния държавен дълг към БВП през 2018 е намаляло до 97,1% спрямо 98,1% през 2017, което се дължи главно на въздействието на реалния растеж и инфлацията върху намаляването на дълга, като първичното салдо е приблизително равно на нула. В прогнозата на Комисията от пролетта на 2019 се предвижда съотношението на дълга да намалее до 96,3% през 2019 и до 95,7% през 2020.

    Испания е подложена на процедурата при прекомерен дефицит от февруари 2009, когато Съветът призова бюджетният дефицит на страната да бъде коригиран до 2012. Този краен срок беше удължаван четири пъти: Първите три пъти през – през декември 2009 г., юли 2012 г. и юни 2013 г. – крайният срок беше удължен съответно до 2013, 2014 и 2016 г. предвид на значителните неблагоприятни последици за държавните финанси в резултат на неочакваните неблагоприятни икономически развития. През юли 2016 г. Съветът отбеляза липсата на ефективни действия за коригиране на прекомерния дефицит и определи нов краен срок за неговото коригиране до 2018. С оглед на последните данни Съветът стигна до извода, че дефицитът на Испания вече е коригиран.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС