петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1150 прочитания

    Правителството предлага Стратегия за социалната отговорност на бизнеса

    26 юни 2019, 10:59 a+ a- a

    Правителството предложи проект на Стратегия за корпоративната социална отговорност (КСО) за периода 2019 – 2023 г. за обществено обсъждане. Сред поставените в него цели са утвърждаване на среда, която да насърчава компаниите към подобни дейности, засилване на ролята на държавата и промяна на нормативната база в подкрепа на социално отговорното потребление.

    Стратегията се основава на доброволния характер на корпоративната социална отговорност, разбирана като ангажимент от страна на ръководството на компаниите, публичните структури и гражданските организации. При вземането на управленските си решения и ежедневни действия ръководствата отчитат специфичните интереси на клиентите, доставчиците, потребителите, служителите и обществеността, намираща се в районите, в които оперира организацията, в т.ч.  в сферата на околната среда и на всички други субекти, спрямо които дейността им има отношение, се посочва в описанието на проекта.

    Като основни заинтересовани страни са идентифицирани фирменият мениджмънт, ръководните звена на публичните институции, заетите и служителите. 

    Проектът на Стратегия обхваща периода 2019 – 2023 г. и е структуриран в отделни тематични части. Представена  е актуалната ситуация в областта, основните концепции за КСО в национален и европейски контекст, посочени са предизвикателствата и бариерите пред проявленията на социално отговорно поведение. Обоснована е необходимостта от прилагане на стратегически подход с цел широкообхватно прилагане на КСО. Представени са визията, принципите и целите на Стратегията.

    Заложени са четири стратегически цели и мерки за тяхното изпълнение. Последната част от проекта се отнася до изпълнението, отчитането, мониторинга и финансирането на дейностите.

    Във времето е предвидено Стратегията да се реализира на три етапа на изпълнение: 2019 г., 2020 – 2021 г., 2022 - 2023 г. Изпълнението на Стратегията ще се координира и с мерки от други стратегически документи в областта на развитие на човешките ресурси, заетостта, демографската политика, опазване на околната среда, образованието и др. При доказана необходимост, най-вече като следствие от технологично развитие, водещо до качествено нови трудови отношения и въздействие върху околната среда и обществото, е възможна актуализация на Стратегията. Отговорният орган, който ще координира прилагането на Стратегията за корпоративна социална отговорност е Министерството на труда и социалната политика, се посочва в проекта.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla