четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1738 прочитания

    МОСВ: Да се спре вносът на дизелови автомобили, които не покриват Евро 4

    Вижте какви мерки предвижда проект на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 – 2030г.
    26 юни 2019, 16:28 a+ a- a

    Промяна в данъците, ограничаване на вноса и субсидирано приемане за скрап на дизелови автомобили са част от мерките, които консултанти от Световна банка препоръчват на българското правителство да предприеме, за да се справи със замърсяването на въздуха. Мерките са представени в проект на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 – 2030г., която е предложена за обществено обсъждане от Министерство на околната среда и водите.

    Основната цел на Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха е да изпълни определените за страната задължения за намаляване на емисиите спрямо 2005г., съгласно изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284. В Директивата са определени задълженията за намаляване на емисиите за 2020г. и 2030г., които се отнасят до общите годишни антропогенни емисии на всяка държава-членка на: серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOx), неметанови летливи органични съединения (НМЛОС), амоняк (NH3) и фини прахови частици (ФПЧ2.5).

    В програмата са предвидени мерки в сектори, които са по-значими източници на емисии в атмосферния въздух, като селско стопанство, автомобилен транспорт и битово отопление.

    По отношение на автомобилния транспорт в програмата се отбелязват съществуващите мерки: категоризиране на превозните средства спрямо отделяните емисии и обвързване на данъците с възрастта на превозното средство, вида двигател и европейските стандарти за изгорели газове. Експертите предлагат въвеждането на допълнителни мерки като отнемане на регистрацията на превозни средства, които не отговарят на необходимите Евро стандарти, напр. такива с отстранен катализатор или филтър за дизелови частици.

    Предлага се също така българското правителство (с одобрението на ЕК) да ограничи вноса на превозни средства с клас под Евро 4, с цел предотвратяване на „изхвърлянето“ на стари дизелови превозни средства на българския пазар. Очаква се при въвеждане на тази мярка внесените коли втора употреба в България да бъдат с евро стандарт минимум Евро 4, а делът на автомобилите със стандарт Евро 5 и 6 да се увеличи.

    Друга идея на консултантите е да се субсидира приемането за скрап на стари дизелови превозни средства.

    Предлага се още създаване на зони с ниски емисии за намаляване на броя на автомобилите със стандарт Евро 1 или неотговарящи на Евро стандартите, които влизат в центъра на София и Пловдив. 

    По данни на Министерство на транспорта към юли 2014 в България е имало регистрирани над 1 млн. автомобила и над 20 хил. автобуса на дизел.

     

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа